Prečice

Burch univerzitet bogatiji sa nekoliko transfer studenata
Apr 09, 2018

Burch univerzitet bogatiji sa nekoliko transfer studenata

U protekloj godini, Odsjeku za engleski jezik i književnost, pridružilo se nekoliko transfer studenata koji su svoj novi dom pronašli na Internacionalnom Burch univerzitetu. Razgovarali smo sa njih troje, Jasnom Saračević, Amilom Dautbašić i Monom Khamis, kako bismo zabilježili njihove utiske o studiranju na našem Odsjeku.


I: Možete li se, molim Vas, ukratko predstaviti?

Amila Dautbašić (AD): Zovem se Amila Dautbašić. Ja sam student druge godine i prebacila sam se sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Mona Khamis (MK): Ja se zovem Mona Khamis, dolazim iz Sirije, student sam na Odsjeku za engleski jezik i književnost na Internacionalnom Burch univerzitetu. Ovo je druga godina kako studiram engleski jezik. Studije sam započela na American Northwest univerzitetu prije dvije godine i zatim sam se prebacila na Internacionalni Burch univerzitet.

Jasna Saračević (JS): Zovem se Jasna Saračević. Student sam druge godine na Internacionalnom Burch univerzitetu, i dolazim iz Sarajeva. Prebacila sam se sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu, gdje sam studirala engleski jezik i književnost.

I: Koliko dugo ste student na Odsjeku za engleski jezik i književnost na Internacionalnom Burch univerzitetu? Kako ste izabrali ovaj Odsjek?

AD: Na IBU-u sam već gotovo godinu dana. Zbog nekih prethodnih poteškoća sam se prebacila na Burch univerzitet, o kojem sam, od mnogih poznanika, čula sve najbolje.

MK: Već godinu dana studiram na Odsjeku za engleski jezik i književnost na Internacionalnom Burch univerzitetu. Izuzetno sam zainteresirana  za druge jezike i kulture, pa sam odabrala ovaj Odsjek, jer nudi ono što tražim.

JS: Već gotovo godinu dana studiram na Odsjeku za engleski jezik i književnost na Internacionalnom Burch univerzitetu. Izabrala sam ovaj Odsjek jer je engleski jezik nešto što volim, ali također sam čula od prethodnih studenata koji su pohađali ovaj Univerzitet da je kvaliteta obrazovanja na zavidnoj razini.

I: Kakav je bio Vaš prvi utisak o Odsjeku/Univerzitetu? Da li se promijenio?

AD: Bila sam jako nervozna i imala sam tremu jer sam bila ‘nova djevojka’, a nisam znala ni da li će me profesori i student prihvatiti. Moj prvi sastanak na Burch univerzitetu bio je sa gđicom Jasminom Sinanović, koja je bila izuzetno prijatna i učinila je da se osjećam kao kod kuće. Zatim sam se u rektoratu sastala i dugo razgovarala sa rektorom, profesorom Damirom Marjanovićem i dekanom Fakulteta za edukaciju i humanističke nauke, profesorom Senadom Bećirovićem. Imala sam osjećaj kao da se oduvijek poznajemo. Prvi dan na univerzitetu je također bio uzbudljiv jer su me moje kolege srdačno dočekale i ponudili mi potrebnu pomoć. 

MK: Kao prvo, izuzetno volim engleski jezik. Studiranje na Burch univerzitetu je još više pojačalo moj interes za učenjem jezika i pomoglo mi je da shvatim šta želim postati u budućnosti. Shvatila sam da želim da budem nastavnica. Odsjek za engleski jezik mi je omogućio da postanem bolji student ali i osoba, kako za sebe tako i za druge. Dao mi je motivaciju da ostvarim svoje ciljeve. Burch univeryitet smatram svojim drugim domom (kao što često i kažemo, Burch porodica). 

JS: Moji prvi utisci o univerzitetu su bili izuzetno pozitivni. Svi, uključujući studente i profesore, su bili jako prijateljski naklonjeni i spremni da mi pruže pomoć. Bilo je lako uklopiti se. Sistem podučavanja je odličan, sa mnogo vježbi i aktivnosti, kao i komunikacije sa profesorima. S vremenom mi se Burch sve više sviđao i sada znam da sam donijela pravu odluku kada sam izabrala Burch univerzitet i Odsjek za engleski jezik i književnost.

I: Šta Vam je najdraže kod studiranja na Odsjeku za engleski jezik i književnost?

AD: Osjećaj da su svi oko mene kao porodica. Svi profesori, asistenti, studenti i ostalo osoblje su me dočekali i prihvatili onakvu kakva jesam.

MK: Slažem se sa Amilom, ali htjela bih dodati da mi se jako sviđaju predmeti i sam studijski program, a naročito lingvistički predmeti.

JS: Moj najdraži aspekat studiranja na Odsjeku za engleski jezik su predmeti koji su izuzetno zanimljivi i interaktivni, gdje naučim mnogo na dnevnoj bazi, ali i profesori koji se jako trude da nam prenesu znanje i koji su uvijek spremni da nam pruže pomoć.

I: Kako izgledaju Vaši planovi za budućnost? Kako će Vaše obrazovanje doprinijeti ostvarenju tih planova?

AD: Moj trenutni cilj je da ostanem na ovom Odsjeku. Čak i nakon što diplomiram želim da radim za ovu instituciju jer mi je ponudila jako mnogo i želim da im se na neki način zahvalim za sve.

MK: Ja želim da postanem nastavnica u osnovnoj školi jer volim podučavanje. Volim raditi s djecom, i želim da ih podučavam i da im pomognem da ostvare svoje životne ciljeve.  

JS: Moj plan za budućnost je da postanem prevoditelj i da steknem svoju Master diplomu na Burch univerzitetu. Obrazovanje koje dobijam na Burch-u će mi definitivno pomoći u mojoj karijeri ali i u budućem životu općenito. Sve što naučim na univerzitetu ću primjenjivati u poslu i nadam se da ću se nastaviti razvijati u svim sferama lingvistike. 

I: Da li biste preporučili ovaj Odsjek drugim studentima? Koji je Vaš savjet za naše buduće studente?

AD: Ja bih uvijek preporučila Odsjek za engleski jezik svima koji žele da se osjećaju kao član porodice na fakultetu. Jedna od mojih želja je bila da vodim svoj vlastiti klub drame, i kada sam došla na ovaj Odsjek želja mi se ispunila. Režirala sam predstavu uz ogromnu pomoć svojih profesora. Ovdje se svi poznajemo, profesori i studenti. Naša predavanja su uvijek zabavna, interaktivna, ali i informativna, gdje naučimo sve što trebamo znati o predmetu. 

MK: Prepručujem svima da studiraju engleski jezik na Burch univezitetu. Zanimljivo je, korisno i sprema vas za budućnost.  

JS: Preporučila bih ovaj Odsjek svim studentima, jer će naučiti mnogo od iskusnih i ljubaznih profesora kojima je cilj da vas nauče svemu što vam je potrebno da postanete uspješan nastavnik jezika, prevoditelj i mnogo više.

I: Imate li neku posljednju poruku za naše čitaoce?

AD: Željela bih da više ljudi odabere da postanu član Burch porodice, jer vam mogu obećati da će vrijeme provedeno ovdje na Odsjeku biti najbolje tri ili četiri godine vašeg života. 

MK: Želim vam sve najbolje u vašim životima i da vam se svi snovi ostvare, a i da se možda uskoro vidimo na Odsjeku za engleski jezik i književnost.

JS: Moja poruka za sve one koji razmišljaju da studiraju engleski jezik je da upišu Burch univerzitet. Neće požaliti. Nivo obrazovanja i uspjesi će vam sve reći, a i bit će primijetni u vašem kasnijem profesionalnom životu.

I: Dragi studenti i kolege, hvala Vam mnogo na tako ljubaznim riječim. Zadovoljstvo nam je imati Vas kao člana naše velike ELL Burch porodice! Želimo Vam sve najbolje u vašem privatnom i profesionalnom životu.