Prečice

Gostujuće predavanje o znakovnom jeziku profesorice aide talić sa univerziteta u illinoisu u urbana-champaignu
Jun 04, 2018

Gostujuće predavanje o znakovnom jeziku profesorice aide talić sa univerziteta u illinoisu u urbana-champaignu

U srijedu, 30. maja 2018. godine, Odsjek za engleski jezik i književnost ugostio je profesoricu Aidu Talić, docenticu na Odsjeku za lingvistiku Univerziteta u Illinoisu u Urbana-Champaignu. Profesorica Talić je diplomirala na Univerzitetu u Zenici, a magistarsku i doktorsku titulu stekla je na Univerzitetu u Connecticutu.


Profesorica Talić održala je predavanje na temu „Uvod u znakovne jezike i ono što nam oni otkrivaju o ljudskoj vrsti“. Osnovni cilj ovog predavanja bio je dokazati da su znakovni jezici u mnogim aspektima jednako složeni i prirodni kao i govorni jezici. Predavanje je započeto opštim pregledom prirode jezika i njegovog usvajanja, poređenjem znakovnog i govornog jezika na različitim jezičkim nivoima, od fonologije do sintakse. Profesorica Talić naglasila je da su mnogi mitovi o znakovnim jezicima onemogućili osobama sa slušnim i govornim poteškoćama da budu jednako prihvaćeni u zajednici i imaju jednake prilike kao i drugi govornici jezika. Tokom predavanja, profesorica Talić je primjerima pokazala neke sličnosti između znakovnih i govornih jezika, istovremeno odgovarajući na pitanja iz publike. Profesorica Talić zaključila je predavanje diskusijom o nekoliko medicinskih pomagala za osobe sa slušnim i govornim poteškoćama i o tome zašto možda nisu optimalno rješenje za sve gluhe osobe.

Predavanje je završeno uz nekoliko zanimljivih pitanja iz publike, a šefica Odsjeka za engleski jezik i književnost doc. dr. Amna Brdarević Čeljo uručila je zahvalnicu Profesorici Talić za vrijeme i trud uložen u predavanje o jednoj veoma interesantnoj ali rijetko diskutovanoj temi u polju jezičkih studija.