Prečice

IBU profesor panelista internacionalne konferencije
Nov 15, 2018

IBU profesor panelista internacionalne konferencije

Na međunarodnoj konferenciji o teorijama međunarodnih odnosa u Zagrebu profesor Hasić je predstavio svoj rad pod naslovom: "Postdejtonska bosanskohrecegovačka vanjska politika iz perspektive postkolonijalnih teorija međunarodnih odnosa".


Profesor Jasmin Hasić, sa odsjeka za međunarodne odnose i europske studije, učestvovao je prošle sedmice kao predavač-panelist na međunarodnoj koferenciji pod naslovom „Teorije međunarodnih odnosa: kako interpretirati suvremeni svijet“. Konferenciju je organizovalo Hrvatsko politološko društvo i Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu,  povodom izdavanja knjige „Marksističke teorije međunarodnih odnosa“ (ur. Dejan Jović, biblioteka Političke analize, FPZG, 2018).

Učešće su uzeli najugledniji stručnjaci iz oblasti teorija međunarodnih odnosa sa prostora bivše Jugoslavije. Ovim događajem se bilježava završetak objavljivanja edicije o teorijama međunarodnih odnosa, u kojoj su od 2013. godine izašle ukupno četiri knjige: „Teorije međunarodnih odnosa. Realizam“, „Liberalne teorije međunarodnih odnosa“,  „Konstruktivističke teorije međunarodnih odnosa“ i „Marksističke teorije međunarodnih odnosa“.

Glavni fokus ove konferencije je pitanje korisnosti i upotrebe  teorija međunarodnih odnosa za interpretaciju suvremenih trendova i zbivanja u području međunarodnih odnosa.