Prečice

Impresivna izvedba predstave ‘Dvanaest gnjevnih osoba’ u organizaciji Odsjeka za engleski jezik i književnost
Mar 29, 2018

Impresivna izvedba predstave ‘Dvanaest gnjevnih osoba’ u organizaciji Odsjeka za engleski jezik i književnost

Studenti Internacionalnog BURCH univerziteta, Odsjeka za engleski jezik i književnost, u saradnji sa studentima drugih Odsjeka kao i Međunarodnom srednjom školom u Sarajevu, su 28. marta izveli predstavu pod nazivom ‘Dvanaest gnjevnih osoba’, adaptaciju Roseovog originalnog djela ‘Dvanaest gnjevnih ljudi’.


Ovaj sunčani proljetni dan  nije bio jedina stvar koja je doprinijela pozitivnoj atmosferi na Odsjeku za engleski jezik i književnost. Naime, studenti ovog odsjeka su veoma uspješno izveli premijeru predstave ‘Dvanaest gnjevnih osoba’ na kojoj su radili posljednjih nekoliko mjeseci. Predstava je adaptacija originalnog djela poznatog autora Reginalda Rosea ‘Dvanaest gnjevnih ljudi’, a naslov je promijenjen kako bi uključio i ženski dio glumačke postave. Predstava se također dotiče nekih veoma bitnih tema današnjice, kao što su doseljavanje i predrasude, a također ističe i važnost moralnih vrijednosti u savremenom društvu.

Priča prati 12 porotnika koji razmatraju krivicu dječaka koji je optužen da je ubio svoga oca. Na samom početku predstave, 11 portnika smatraju da je dječak kriv, a samo jedna porotnica ga smatra nevinim. Međutim, situacija se potpuno mijenja u toku samu predstave, i dječak je u konačnici oslobođen optužbi.

Predstavu sa takvom tematikom i veoma statičnom scenom nije jednostavno izvesti. Ipak, glumci su nadmašili sva očekivanja publike, a studenti, kao i srednjoškolci, su pokazali sjajne glumačke sposobnosti i veliku kreativnost. Stoga cijela glumačka postava, sa producentima i samim akterima Amilom Dautbašić, Enisom Bajić i Raidom Ćulahom na čelu, zaslužuje samo pohvale. Iskreno se nadamo da ćemo uskoro da gledamo ponovnu izvedbu!