Prečice

Karate stručnjaci: Ahmed i Jusuf jednoglasni – karate je vještina!
Jun 07, 2018

Karate stručnjaci: Ahmed i Jusuf jednoglasni – karate je vještina!

Mlade karatiste, studente Burch univerziteta, u rektorat je primio sam rektor prof. dr. Damir Marjanović, koji je čestitao mladim momcima na uspjehu kao i na uloženom trudu u rad sa mladima, a od kojih je dobio pehar u znak zahvalnosti za pruženu podršku . Jusuf Suljić, uspješni Burch student IT-a, sa svojim kolegom Ahmedom Zukićem, također izvanrednim studentom Burch univerziteta, su se od malih nogu počeli baviti sportom. Njihov izbor, kao što to obično biva kada govorimo o dječacima, nije bio fudbal nego jedna od najplemenitijih borilačkih vještina - karate.


Zbog toga su studenti Burch Univerziteta Jusuf i Ahmed odlučili da svoje znanje prenesu na mlade generacije učenika i studenata koji redovno posjećuju IBU kampus i novoizgrađenu sportsku dvoranu.

"Počeo sam trenirati karate sa šest godina i danas sam nosilac crnog pojasa. Godine treniranja, prolivenog znoja i udaraca su iza nas ali karate jeste prva ljubav i za taj sport i mlade ljude koje podučavamo ništa zaista ništa nije teško", kaže naš sugovornik Jusuf.

S druge strane ozbiljnog pogleda i visoko podignutog čela sjedi student Internacionalnog Burch univerziteta Ahmed Zukić koji se sa kolegom Jusufom poznaje od najranijeg djetinjstva, a njihova poveznica bio je jedan sport, jedan kimono i iste strunjače na kojima su počeli da skupljaju snagu i uče sve poteze karate sporta.

"Jusuf i ja treniramo već 12 godina, ali sam ponovo na samom početku. Zapravo mi radimo sa malom djecom do petog razreda osnovne škole, a tako maoj djeci je teško objasniti karate. Lako je reći da je karate borilačka vještina, ali primarno, karate je vještina, životna terapija i majstorluk. Karate je sport koji gradi psihu, tijelo i karakter. Međutim, treba istaći da je karate drevna vještina koja se prenosi sa koljena na koljeno, te da se s njom može baviti svako i profesionalno i amaterski", dodaje Ahmed.

Kako ističu naši sugovornici za karate nema fizičkih predispozicija i svi se mogu baviti tim sportom.  Zapravo specifičnost svih borilačkih vještina iz Japana je da nema fizičkih predispozicija. Međutim, uvijek postoje kategarije i klasifikacije ovisno o visini, težini i kilaži ali ono što najbitnije jeste da  se karateom mogu baviti svi.

"U dobu koje mi živimo nema ninja kornjača, djecu zanima karate a ne crtani filmovi, naši polaznici imaju stalni pristup internetu i njima su zanimljive samo prve karate borbe o kojima im govorimo i koje detaljno i zajednički analiziramo. Karate nije toliko skup sport, skupa su ulaganja u sama takmičenja i odlasci na ista, no zasigurno karate sport mnogi mogu priuštiti svom budžetu", kaže Jusuf.

Jusuf i Ahmed dolaze iz karate kluba „Šampion“ sa Ilidže, u kojem trenira i uspješni Denis Muhović. One koje možda zanima rad ovih izvanrednih studenata Internacionalnog Burch univerziteta mogu posjetiti kampus IBU te novoizgrađenu sportsku dvoranu u kojoj ovi momci treniraju dva puta sedmično, ponedeljkom i četvrtkom od 14:00 sati.