Prečice

RICHMOND PARK EDUCATION IZDAO SAOPŠTENJE : „Ziraat banci d.d. Sarajevo zabranjeno da pokreće postupak prodaje nekretnina RPE te naređeno da izvrši deblokiranje računa RPE!“
Oct 06, 2018

RICHMOND PARK EDUCATION IZDAO SAOPŠTENJE : „Ziraat banci d.d. Sarajevo zabranjeno da pokreće postupak prodaje nekretnina RPE te naređeno da izvrši deblokiranje računa RPE!“

Vezano za tekst kojeg je 04.10.2018 objavio časopis STAV, te prenio ovom časopisu blizak portal Faktor.ba pod naslovom „Pokrenut postupak za prodaju bivših institucija „Bosna Sema“, možemo zaključiti da se, nažalost, radi o tekstu kojim se nastavlja negativna kampanja ovoga „nezavisnog“ medijskog kanala, prema našim institucijama. Sa žaljenem možemo da primjetimo da je osnovna intonacija ovoga teksta opet dezinformiranje javnosti (prvenstveno naših studenata, učenika i njihovih roditelja), te očito vršenje pritiska na nezavisno pravosuđe.


Iznenađuje činjenica što autorica teksta, koja uzgred nije tražila zvanično očitovanje naše institucije vezano za navedenu temu, u tekstu namjerno izostavlja naziv banke protiv koje naša institucija vodi ovaj sudski postupak. Naime, kada bi čitateljstvo Stava i prijateljskih medija znalo da se radi o Turkish Ziraat Bank dd Sarajevo, ili kako se danas zove Zirat banka dd Sarajevo, intencija cijelog teksta bi bila znatno jasnija i široj javnosti.

Sada kada je prezentirana i ta činjenica o kojoj se banci radi, namjeravana „vijest“, pored pravnih konotacija dobija i druge percepcije, ali i motive od ranije poznate BiH javnosti. Stoga se može pretpostaviti da navedeni tekst ima isključivi cilj da izvrši nezakonit pritisak na rad pravosuđa, odnosno konkretno suda u ovom postupku. Svi navodi u tekstu istaknuti od strane zastupnika banke su neistiniti, maliciozni i suprotni Kodeksu advokatske etike, te isti predstavljaju ponavljanje teza iz samog postupka, koje je sud već cijenio i iste odbacio kao neosnovane i  pravno irelevantne.

Najznačajnije u pogledu sudskog procesa jeste da je temeljem važećih sudskih odluka, Ziraat banci zabranjeno pokretanje prodaje nekretnina, blokade računa ili poduzimanje bilo kojih drugih radnji kojim bi se doveo u pitanje postojeći ugovorni odnos banke i Richmond Park Education. U tom smislu bitno je naglasiti da računi naše institucije nisu blokirani te da nekretnine u vlasništvu nisu u postupku prodaje, niti banka smije poduzimati bilo koju radnju u tom pravcu.

Richmond Park Education, kao i do sada će vrlo rado odgovoriti na sva pitanja javnosti, i neće komentarisati sudske postupke koji traju, pa čak ni onda kada prvostepene presude idu u korist naše institucije. S druge strane, protiv svakog zlonamjernog djelovanja prema institucijama, poduzet ćemo adekvatnu pravnu zaštitu.