Prečice

Studentica Burch-a kao učesnica “Sjećanje i pomirenje” seminara
Aug 13, 2018

Studentica Burch-a kao učesnica “Sjećanje i pomirenje” seminara

Tokom mjeseca jula, studentica BURCH-a Melisa Hadžimehmedović, imala je priliku putovati u Poljsku u okviru programa za razmjenu, te posjetiti seminar "Sjećanje i pomirenje".


Seminar je namijenjen mladim ljudima iz zemalja Zapadnog Balkana, te Poljske i Njemačke. Organizovan je od strane Ministarstva vanjskih poslova Republike Poljske, ambasade Federalne Republike Njemačke u Poljskoj i fondacije Krzyzowa, u saradnji sa Evropskom komisijom.

U ovogodišnjem seminaru učestvovale su 23 mlade osobe, a Melisa je imala tu čast da bude jedna od tri izabrana učesnika sa područja Bosne i Hercegovine. Osnovni cilj seminara je predstavljanje modela pomirenja između Njemačke i Poljske, u nadi da isti može poslužiti kao model za prevazilaženje konflikta između balkanskih zemalja.

Pored učenja o poljsko-njemačkom pomirenju, učesnici imaju priliku da se upoznaju i zbliže sa mladima iz drugih zemalja, te da ih spoznaju iz jednog sasvim novog ugla: ne kao neprijatelje ili pripadnike „druge strane“, nego kao osobe slične njima, sa kojima imaju mnogo više sličnosti nego razlika.