Prečice

Studentice digle glas protiv nasilja u porodici
Nov 30, 2018

Studentice digle glas protiv nasilja u porodici

Kratkometražni dokumentarni film "Nisi sama" zajednički je projekat članova Studentske asocijacije Fakulteta za edukaciju i humanističke nauke SAFE sa Internacionalnog Burch univerziteta. Film je upriličen za Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava 25. novembra.


“Nasilje nad ženama predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava te smatramo da se taj čin treba shodno tome i kazniti, a žrtve istog zaštititi”, ističu iz SAFE-a.

Ove mlade studentice su također istakle kako se nadaju da će jedan ovakav projekat usmjeriti pažnju javnosti na sveprisutnost ovog problema, te da će potaknuti žrtve kako fizičkog tako i psihičkog nasilja, da skupe dovoljno hrabrosti i prijave zlostavljanje kako bi u konačnici živjele život kakav zaslužuju.

“Cilj nam je da ova poruka pronađe put i do onih koji to nasilje čine, kao i do onih koji tome pasivno i nijemo svjedoče i time dopuštaju da se tradicija ugnjetavanja nastavlja. Nadamo da će ovaj problem biti sve manje prisutan u našoj državi, kao i u cijelom svijetu, jer niko nije rođen da pati, nego da mu se osmijeh osmijehom vrati,” zaključuje Berina Šijerkić, predsjednica organizacije.

Video možete pogledati ovdje.

 

 Studentice Internacionalnog BURCH univerziteta, fakulteta za humanističke nauke snimile kratki film kako bi skrenule pažnu na problem nasilja nad ženama