Prečice

BURCH studentica - suosnivačica Bsmarta - na Female Digital Pioneers Fellowship-u
Jul 10, 2018

BURCH studentica - suosnivačica Bsmarta - na Female Digital Pioneers Fellowship-u

Suosnivačica Bsmarta, studentica BURCH univerziteta, Dina Lasić, sudjelovala je u programu stipendiranja u čast 22 žene u tehnologiji od strane britanske ambasade Sarajevskih ženskih digitalnih pionira u Bosni i Hercegovini. Grupa je sudjelovala u dvosedmičnom putovanju u London, koji je bio usmjeren na seminare tehnologije, obuku i radionice.


Putovanje je također obuhvatilo ulazak žena u Silicijskoj dolini okruglog stola, konferenciju na kojoj je sudjelovalo 5,000 ljudi, a prisustvovalo je i 500 žena rukovoditelja Global Fortune.

Putovali su u parlament i razgovarali s barunicom D'souza koja je govorila o sličnostima između procesa reforme Brexita koji se suočava s britanskom administracijom i procesom reforme u kojem BiH prolazi kao zemlja u usponu EU. Ti su procesi važni za zemlje izvoznice poput Britanije i Bosne i Hercegovine, jer oddržavaju tržišta otvorenima i rast poslovanja.

"Radno vrijeme vs u startupima je duže, ali kontrola vašeg rasporeda je najbolja!" Dina pripisuje jedinstvene uvide u poslovanju zbog sveobuhvatne linije trenera i gostujućih govornika tokom programa.

Ostale atrakcije startupima su pametni saradnici, pravi timski rad, nasuprot dosadnih ponavljajućih administrativnih zadataka.

Jedno od Dinih mnogih iskustava jeste o tome kako britanska vlada stvarno podupire formiranje novih kompanija putem svog globalnog poduzetničkog programa i koordinacije s različitim ministarstvima odgovornim za olakšavanje poslovanja. Vladino Ministarstvo digitalnih usluga izgradilo je web platformu za sve papire koje su kompanije podnijele za uspostavu svoje korporacije koja je sada podnesena elektroničnim putem.

Osim toga, mnogi su govornici naglasili da je učenje nečeg novog poput kodiranja važna prepreka za probijanje svakoga ko radi na početku. Neprestano učite i donosite brze odluke.

"Vrijeme je važnije od biti u pravu, budući da većinu odluka možete ispraviti s “ušteđenim” vremenom. Velike kompanije su vrlo spori donositelji odluka zbog svojih investicija i postojećih baza kupaca", kaže Dina Lasić.

Jasno je da je različitost glavna tema tehnologije. Žene u tehnologiji suočavaju se s pristranosti na radnom mjestu i u poslu općenito. Napori za uključivanje velikih kompanija i startup-ova mijenjaju ovu dugo održanu praksu.