Prečice

Uspješno realizirana univerzitetska saradnja BiH, Austrije i Hrvatske
Mar 26, 2018

Uspješno realizirana univerzitetska saradnja BiH, Austrije i Hrvatske

Generalna sekretarka Sveučilišta „Jurja Dobrile“, Vesna Mijatović, iz Pule boravi u posjeti Internacionalnom Burch univerzitetu, s kojim je ostvarena saradnja s posebnim akcentom na realiziranje preliminarnih dogovora o saradnji za „joint degree“ programe na Burch Odsjeku za međunarodnu saradnju i evropske studije. Takav oblik saradnje predstavlja fantastičan spoj razmjene znanja ali i kadrovskih kapaciteta kroz tri godine trajanja i ciklusa, a diplome koje će biti izdate će imati tri pečata, potvrde sa Univerziteta iz Bosne i Hercegovine (Internacionalni Burch univerzitet), Hrvatske (Sveučilište Jurja Dobrile u Puli) i Austrije (Univerzitet primjenjenih nauka, FH Burgenland), što je posebno bitno kada govorimo o eurointegracijama ali i naučnicima koji će predavati studentima Internacionalnog Burch univerziteta koji dolaze sa područja EU.


„Internacionalni Burch univerzitet je partnerska institucija Sveučilišta „Jurja Dobrile“ iz Pule te ovo predstavlja nastavak uspješne saradnje koja je započela davne 2012. godine, tim više je ova posjeta posebno fokusirana na realizaciju programa združenih studija univerziteta iz BiH, Hrvatske i Austrije. Također, razgovarali smo o združenim doktorskim studijima koje realiziramo sa Univerzitetima iz Slovačke, Mađarske ali i sa Univerzitetima iz Hrvatske i Austrije koja je nositelj doktorskih studija ekonomije“, istakla je glavna tajnica Vesna Mijatović.

Posebno iznenađenje je ljetna škola za studente tokom koje će se učiti njemački jezik ali i hrvatski, bosanski i srpski. Cjelokupan program traje tri sedmice, a studenti će u jeku sezone, od 10. do 30. jula, biti smješteni u hotelu u Puli, a drugi dio u studentskom domu po cijeni od 170 eura (što je simbolična cijena za boravak u Puli u tom period) jer dodatna sredstva osigurava vlada Austrije.                                                          

„Mi jedni druge posjećujemo i ne razmjenjujemo naše ideje putem emaila. Brzo smo uspjeli ostvariti saradnju na doktorskom studiju a sada pripremamo i otvaranje bachelor nivoa studija za Odsjek međunarodne saradnje i evropskih studija, što je praktično udruženi program na kojem radimo zajedno s našim partnerima iz Hrvatske i Austrije. To je jako bitno za naše studente, jer tako mogu slušati profesore i stručnjake iz EU, a diplomu koju steknu će krasiti tri pečata Univerziteta iz EU i BiH. No, tu ne stajemo - i dalje insistiramo na razmjenama znanja ali i studenata između naših partnerskih organizacija. Ovakav vid saradnje pokazuje da je Internacionalni Burch univerzitet izuzetno cijenjen, te da je visoko na ljestvici najboljih univerziteta“, naglasila je Sanela Klarić, prorektorica Internacionalnog Burch univerziteta.