Prečice

BURCH Joint Degree - diploma sa tri pečata sa tri Univerziteta
Mar 11, 2019

BURCH Joint Degree - diploma sa tri pečata sa tri Univerziteta

Uspješno uspostavljena univerzitetska saradnja Univerziteta iz Bosne i Hercegovine (Internacionalni Burch univerzitet), Hrvatske (Sveučilište Jurja Dobrile u Puli) i Austrije (Univerzitet primjenjenih nauka, FH Burgenland) krenula je u realizaciju.


Zvučna je kombinacija riječi „Joint Degree“, a radi se o programu na Odsjeku za međunarodne odnose i evropske studije, koji je od posebne važnosti kada govorimo o evropskim integracijama ali i naučnicima koji dolaze sa područja EU koji će predavati studentima Internacionalnog Burch univerziteta. Prije svega, nas lično su zanimali prvi utisci studenata i gostujućih predavača iz EU, te vam prenosimo šta su nam otkrili.

“Moram priznati da sam kao čelnik moje institucije Sveučilište u Puli jako ponosan da smo krenuli sa programom i da to ulazi u svoju operativnu fazu sa prvom godinom studenata. Nakon mog prvog predavanja koje sam održao na ovom studiju zaista sam fasciniran i to ne samo kolegama, organizacijom i infrastrukturom nego i samom kvalitetom studenata. Iskreno, iako prva godina studenata, radi se o izuzetno aktivnim, komunikativnim, spremnim i motiviranim studentima, a nisam osoba koja predaje samo u Puli; tu su Austrija, Valencija, Madrid, Varšava…tako da sam prošao svijeta i predavao sam u 30-tak institucija u EU i 10-tak institucija po svijetu i stvarno mogu reći da su vam studenti fantastični, gdje se vidi jedan kvalitetan rad u smislu selekcije dobrih studenata i mislim da će ti studenti nakon završetka studija imati jako dobre karijere. Ovaj  studijski program već sada pokazuje svoje rezultate, a siguran sam da će kolege koje dođu iz Austrije doprinijeti kvaliteti programa i njegovom razvoju u budućnosti” istaknuo je prof. Dean Sinković.

Na pitanje koju težinu i kakvu kvalitetu krije “Joint Degree” diploma odgovorio nam je sljedeće: “Jedna diploma, sa potpisom tri rektora od tri Sveučilišta, će itekako imati svoju težinu. Združeni studij je budućnost i sadašnjost. Sve više će se potencirati takvih združenih studija, jer svaka institucija ima svoje nastavnike koji su kvalitetni i uz pomoć združenih studija se okupe najkvalitetniji i formira se takav jedan program koji onda uključi samo najbolje. To i jeste prva prednost “Joint degree” programa, kvaliteta nastavnika, kvaliteta predavanja i svega ostalog. Druga velika prednost jeste ta što će diploma imati pečat i potpis institucija iz EU. Ta diploma će studentima itekako pomoći ako žele jednoga dana karijeru imati u inostranstvu. Mada bih ja volio da studenti to svoje znanje ostave u BiH i izgrade ovu državu na način koji zaslužuje. Ja mislim da je sami pečat Burch institucije izuzetno značajan i mogu reći da je sa jedne od najkvalitetnijih institucija koje sam vidio. Ne samo infrastruktura, nego od rektora do nastavnika, točno se vidi posložen sustav. To već ima svoju konkurentnu prednost, a sa još dvije evropske institucije to daje dodatnu težinu diplome.”

Koje prednosti “Joint Degree” programa vide studenti rekla nam je Lejla Dautbašić, studentica prve godine Odsjeka za međunarodne odnose i evropske studije IBU-a,: ”Prilikom upisa na Burch nisam ni znala za združeni program, a to me je pozitivno iznenadilo, jer mislim da je to i jedan od razloga zašto mladi upisuju ovaj Univerzitet. Ja lično mislim da je dobro što nam dolaze strani profesori na predavanja, prvo zbog promjene, a drugo zbog raznolikog iskustva. Dok u nastavi planom i programom predviđeno gradivo prelazimo sa našim profesorima, praktični rad i svoje međunarodno iskustvo nam prenose strani predavači, a to nam je od ključne važnosti za lični razvoj.”

„Puno se pričalo o početku našeg zajedničkog programa koji je počeo u oktobru, ali ovo je bio prvi događaj gdje studenti u učionicama mogu direktno da osjete bogatstvo znanja i iskustva profesora sa partnerskih univerziteta. Ove sedmice imamo prof. Sinkovića koji je studentima već prenio jedno takvo iskustvo iz oblasti makroekonomije“, naglasio je doc. dr. Adis Maksić, šef Odsjeka za međunarodne odnose i evropske studije Internacionalnog Burch univerziteta.

Internacionalni Burch univerzitet kontinuirano radi na poboljšanju kvalitete svojih nastavnih planova i programa, a pokretanje zajedničkih studija će uveliko doprinijeti razvoju Univerziteta. U sklopu “Joint Degree” programa već su najavljena gostovanja drugih profesora među kojima ističemo svjetsko ime u makroekonomiji, prof. dr. Marinko Škare, jednog od najboljih ekonomista Hrvatske.