Prečice

KUMA INTERNATIONAL ARCHITECTURE WEEK - UNFOLDING SARAJEVO
Apr 03, 2019

KUMA INTERNATIONAL ARCHITECTURE WEEK - UNFOLDING SARAJEVO

Kuma International sa zadovoljstvom najavljuje lansiranje svoje prve međunarodne ljetne škole posvećene arhitekturi pod nazivom “Unfolding Sarajevo” koja će se održati u Sarajevu od 12. do 18. augusta 2019. godine.


Kuma International Architecture Week predvodi direktorica, ujedno i osnivač Kume, Claudia Zini i profesorica Internacionalnog Burch univerziteta, doc. dr. Lejla Odobašić Novo. Organizuje se pod pokroviteljstvom Ambasade Italije u Bosni i Hercegovini, u partnerstvu s Udrugom arhitekata Bosne i Hercegovine, Historijskim muzejem Bosne i Hercegovine i Internacionalnim Burch univerzitetom u Sarajevu.

Međunarodna sedmica arhitekture Kuma otvorit će mnoštvo bogatih sarajevskih arhitektonskih slojeva kako bi shvatili njegov savremeni identitet i predložili šta bi moglo biti smjer budućeg razvoja bosanskog kapitala. Program je zamišljen kao niz predavanja i radionica koje će obuhvatiti teme iz osmanske i austro-ugarske prošlosti, modernistički utjecaj kroz olimpijsko nasljeđe 1980-ih, opsadu i razaranje Sarajeva tokom rata 1992-95., kao obnovu grada kroz savremene arhitektonske prakse.

Predavanja će održati domaći i međunarodni predavači, među kojima će biti i arhitekti i naučnici sa Univerziteta Sorbonne, Univerziteta Delf i ETHZürich. Sudionici će također imati priliku istražiti urbano gradsko tkivo, upoznati lokalne arhitekte i posjetiti neke od najznačajnijih arhitektonskih prostora.

Kuma International Architecture Week otvoren je za sve arhitekte, studente arhitekture i arhitektonskih entuzijasta. Radi poticanja sudjelovanja mladih u lokalnoj zajednici, VII Akademija će dodijeliti šest stipendija za zaslužne bosanske studente. Škola će se voditi s najmanje deset potvrđenih sudionika.

Rok za podnošenje prijava je 30. juni 2019. godine i za prijave, molimo pošaljite aktuelni CV i motivacijsko pismo na [email protected]

Facebook link: https://www.facebook.com/kumainternational/