Prečice

Poruke rektora generaciji 2019. koje će zauvijek pamtiti
Jul 11, 2019

Poruke rektora generaciji 2019. koje će zauvijek pamtiti

Na ceremoniji dodjele diploma prošle nedjelje, naš uvaženi Rektor prof. dr. Mersid Poturak prenio je motivirajuće i korisne poruke studentima generacije 2019, njihovim roditeljima i prijateljima. Ovi iskreni savjeti će biti korisni za život svih studenata, a ne samo za naše diplomce.


Nakon toplih riječi dobrodošlice, Rektor je na vrlo emotivan način priznao da se sjeća prvog dana studija ove generacije studenata i prisjetio se kako im je i tada rekao: “Dobro došli na vašu ceremoniju dodjele diploma”, uz upozorenje da će taj dan doći, brže nego što mogu i zamisliti. Nakon toga je poručio nekoliko jako bitnih poruka koje će studente pripremiti za naredne korake u životu.

1. Čuvajte svoje roditelje

Rektor je istakao bitnost odnosa sa roditeljima. Naglasio je da su ljubav i poštovanje osnova za širenje sreće. Objasnio je kako se ključ vlastite sreće krije u sreći voljenih ljudi. Najbolji poklon roditeljima je, po njegovim riječima, lični razvoj pojedinca kao čovjeka.

2. Brinite o svom zdravlju i načinu na koji živite

Naveo je da su briga o samom sebi i zdrav način življenja put do toga da postanete dobar, pristojan čovjek. „Trajanje fizičkog života se zaboravlja, ali tragovi koje ljudi ostavljaju iza sebe su stvari koje svako nastavlja pamtiti.“ naglasio je Rektor. Rekao je da se u skladu sa tim studenti pripreme i za prilike koje će doći jer je uvijek bolje biti spreman za priliku koja možda nikada neće doći, nego suočiti se sa prilikama potpuno nespreman.

3. Pazite kako se ophodite prema drugima

Istićuči vrijednost i neprocjenjivost ljudske komunikacije, upozorio je na ovisnost koje nosi moderno digitalno doba. Izrazio je želju da se ljudska komunikacija obnovi i da se ne dopusti da tehnologija zamijeni živu interakciju, te da virtualni svijet ne izmijeni sliku normalnog, stvarnog života. Velikodušnost, ljubaznost, hrabrost, iskrenost i ljubav je nazvao stubovima društva i bitnim komunikacijskim vještinama.

4.  Brinite o svojoj domovini

„Bez obzira na to kuda idete i gdje će vas odvesti životni putevi, uvijek će postojati jedna i samo jedna zemlja kojoj pripadate. I kad god je zaboravite, bit će mnogo stvari koje će vas podsjetiti na to ko ste i odakle dolazite“, istakao je profesor Poturak, te dodao da studenti trebaju biti ponosni na zemlju iz koje dolaze, te da kreiraju okruženje za sebe, ali i da razmisle o temeljima koje postavljaju i ostavljaju budućim generacijama.

5.  Zabavite se i razvijte korisne navike

Uz poruku da duh ne stari i da ostanu zauvijek mladi u srcu i umu, zaželio je svojim studentima da ne gube osmijeh i ne potiskuju želju za zabavom. Težnju ka velikim vrlinama i ustrajnost u sreći i ambicijama istakao je kao potrebe duha u održavanju njegove mladosti.

Nakon toga, Rektor se obratio roditeljima porukom: „Dragi roditelji, hvala vam što ste nam dali vaše najdragocjenije blago u životu, vaše dječake i djevojčice. Uvjeravam vas da smo se ophodili prema njima kao prema našoj djeci. Vaša djeca su postala vrlo bitni  članovi jedne velike porodice, koja brine i jednako postupa sa svima. Ovu porodicu možete, bez oklijevanja, nazvati BURCH PORODICOM! Kuda god da krenete, vrata naše porodice će vam uvijek biti otvorena i mi ćemo vam uvijek biti na raspolaganju.“

Na kraju, Rektor je pozdravio sve prisutne, te izrazio zadovoljstvo jer je imao priliku upoznati ovu generaciju i provoditi vrijeme s njima. Iskreno je izjavio da je ostao inspirisan njihovom iskrenošću, radoznalošću i kreativnošću. Obraćanje je zaključio rekavši da je budućnost ove generacije sjajna jer oni sami jesu budućnost.