Master studij na odsjeku za međunarodne odnose i evropske studije - International Burch University
 

Master studij na odsjeku za međunarodne odnose i evropske studije


Ovaj program je odskočna daska vaše karijere


Master program međunarodnih odnosa i evropskih studija osnovan je kao odgovor na širu društvenu potrebu za obukom profesionalaca iz različitih oblasti poput javne uprave, medija, nevladinih organizacija i akademije, koji bi željeli nadograditi svoja znanja.


Pripremamo vas za izazove iz stvarnog svijeta


 • Davanje znanja, vještina i sposobnosti prilagođenih za uspjeh u savremenom političkom svijetu

 • Pružanje mogućnosti za rad na projektima iz stvarnog života

 • Razvijanje doživotne profesionalne mreže

 • Komuniciranje sa profesorima koji su i pristupačni i profesionalni

 • Promocija i poticanje konstruktivnog i kreativnog razmišljanja

 • Program


  Program je namijenjen trenutnim ili budućim profesionalcima koji žele razviti karijeru u oblastima državne uprave, medija, vanjskih poslova, upravljanja sigurnošću i evropskih integracija. Također, studentima daje vještine i kritičko razmišljanje neophodno za originalan doprinos profesionalnom uspjehu u različitim međunarodnim i nevladinim agencijama. Modularno zasnovana nastava iz predmeta koji pokrivaju širok raspon tema iz područja međunarodnih odnosa omogućit će takvim stručnjacima dodatne informacije i specijalizaciju u velikom broju tema.

  Izučavanje međunarodnih odnosa gradi snažnu teorijsku osnovu za razumijevanje događaja u savremenim međunarodnim odnosima, ali također insistira na praktičnom pristupu za praktično razumijevanje moderne diplomatske prakse. Studenti će stećena teorijska znanja kombinirati s vještinama interdisciplinarne analize, kritičkim razmišljanjem, logičkim zaključivanjem i integracijom podataka, i njihovom primjenom u empirijskoj analizi problema i pojava u savremenim međunarodnim odnosima.

  Curriculum of the Master Program ENG BOS

  Lista izbornih predmeta
   

  Istražite naše predmete

  Master studij međunarodnih odnosa (4+1)

  Otvoreno za sve studente sa završenim prvim ciklusom (120 ECTS).


  Istražite predmete


  Master studij međunarodnih odnosa – Diplomatija (3+2)

  Ovaj predmet ima za cilj detaljno poznavanje diplomatske teorije i prakse, uključujući specijalizirano znanje o bilateralnoj i multilateralnoj diplomatiji, javnoj diplomatiji, diplomatskom pravu i ekonomskoj diplomatiji. Predmeti sa prve godine pripremaju studente za dvosemestralni istraživački rad koji nudi originalan akademski doprinos teorijskom i praktičnom razumijevanju specifičnih aspekata diplomatskog života, kao i diplomatije općenito.

  Otvoreno za sve studente sa završenim prvim ciklusom (120 ECTS).


  Istražite predmete


  Master studij međunarodnih odnosa - Sigurnost i upravljanje konfliktima (3+2)

  Ovaj program ima za cilj pružiti napredna znanja o teorijama i konceptima sigurnosti, uključujući specijalizirano znanje o sprečavanju i rješavanju sukoba, euro-atlantskoj sigurnosti, strategijama nacionalne sigurnosti, društvenoj sigurnosti, te medijaciji i pregovorima. Predmeti prve godine pripremaju studente za dvosemestralnu istraživačku tezu koja će ponuditi inovativna teorijska i empirijska znanja i, u konačnici, doprinijeti razumijevanju sigurnosnih pitanja kako u regionu Balkana, tako i širom svijeta.

  Ovaj program se sastoji od 60 ECTS.


  Istražite predmete


  Master studij međunarodnih odnosa – Evropske integracije (3+2)

  Ovaj program ima za cilj pružiti napredna razumijevanja i praktično znanje o različitim aspektima procesa evropskih integracija. To se postiže specijalizovanim predmetima koji se bave pravom EU, politikama sigurnosti, proširenja i susjedstva, te ekonomskim posljedicama i implikacijama političkih integracija. Predmeti pripremaju studente za dvosemestralnu istraživačku tezu koja će pružiti istinski doprinos razumijevanju evropskih integracija, kao i puta BiH ka EU.

  Ovaj program se sastoji od 120 ECTS.

  Istražite predmete


  Mersiha Jaskic, – STUDENTICA MASTER STUDIJA MEĐUNARODNI ODNOSI I EVROPSKE STUDIJE

  Kada sam kao studentica prve godine došla na katedru za međunarodne odnose i evropske studije, moja očekivanja su bila velika. Vodila sam se klišejem "dostizanja Mjeseca", pa čak i da ga ne dosegnem, bila bih među zvijezdama - ali Odsjek za međunarodne odnose i evropske studije čak je premašio moja očekivanja.

  Pružena nam je priliku da radimo sa stručnjacima iz svoje oblasti, izvodimo praktične radove kroz različite seminare, obuke i radionice koje organizira Odsjek, kao i sloboda da sami organizujemo različita događanja i planiramo aktivnosti koje će nas zanimati. Kroz studije, upoznali smo mnoge uspješne ljude iz svijeta politike, medija i nevladinog sektora, ali što je najvažnije, sprijateljili smo se i postali porodica.

   

  Burch Klub diplomatije

  Studentski klub koji djeluje u okviru Odsjeka ima misiju doprinijeti obrazovanju i odgoju generacije kvalificiranih i sposobnih stručnjaka za vanjsku politiku u BiH, uspostaviti forum za slobodno i nesmetano izražavanje misli, pružiti akademsko prosvjetljenje i studenata i osoblja, te podstaknuti akademsku razmjenu ideja i misli. Klub diplomatije organizuje razna gostujuća predavanja, radionice, simulacije i druge vannastavne aktivnosti koje upotpunjuju nastavu.

  Saznajte više
   

  Mi volimo da se povezujemo sa drugim ljudima
  i uvijek vas ohrabrujemo da postavite pitanja