Prečice

"

Zemlja u obliku srca

Bosna i Hercegovina je zemlja u obliku srca koja leži u srcu jugoistočne Europe. Tamo gdje se istočna i zapadna civilizacija sreću, ponekad su se i sukobile, ali češće obogatile i jačale jedna drugu u cijeloj svojoj dugoj i fascinantnoj historiji.

Bosna i Hercegovina je dugačko ime za zemlju koja mjeri tek nešto više od 50.000 km2. Bosna pokriva sjever i centar zemlje sa imenom vjerojatno izvedenim iz 'Bosana ", stara indo-evropska riječi što znači voda.

U južnom dijelu drevnog Huma, vladao je Herceg Stjepan, te je južni dio ove zemlje, kasnije, nakon osvajanja Osmanlija nazvan Hercegovina. Možda ono što je najvažnije za posjetitelje danas je, međutim, da je Bosna i Herzegovina zapanjujuće lijepa zemlja sa ogromnim prirodnim bogatstvom i nizom pejzaža, kultura, tradicija i ljudi. I kako i stara izrek kaže: "ljudi čine mjesto" - i BiH se ponosi na gostoprimstvu i prihvatanju naših gostiju kao da su članovi porodice. A porodica je uvijek najbliža srcu.

Šta raditi?

Očekivalo bi se mnogo manje od tako male zemlje, ali Bosna i Hercegovina se etablirala kao jedna od najnovijih i najuzbudljivijih turističkih destinacija u jugoistočnoj Evropi.

Uz širok spektar atrakcija i raznovrstan niz aktivnosti BiH sigurno će iznenaditi i zadovoljiti i najzahtjevnijeg posjetitelja.

Šta posjetiti?

Postoji mnogo fascinantnih destinacija u cijeloj Bosni i Hercegovini za svakog posjetitelja. BiH je zadržala sve najbolje iz obje velike civilizacije (istočne i zapadne).  Najzanimljivije i najatraktivnije  lokacije su sve one koje predstavljaju divnu mješavina kulturne i prirodne baštine na malom prostoru. Gotovo nemoguće je razdvojiti ih, jer to sve što je iz ove netaknute prirode da je njegova kultura i tradicija evoluirao.

 

Video