BURCH Alumni Ing. Asmir Sinanović: Od vojnog kampa do studentskih klupa - International Burch University

BURCH Alumni Ing. Asmir Sinanović: Od vojnog kampa do studentskih klupa

17822

17822

Danas je Asmir, uspješan mladi čovjek, inženjer koji je svoje znanje usmjerio ka razvoju informacionih tehnologija i građenju kompjuterskih sistema čija je budućnost neupitna. No Asmir dodaje kako život može da napravi iznenađenja.

„Nakon uspješno završene prve godine studija na Internacionalnom Burch univerzitetu, odlučio sam se na hrabar potez kojeg nisu pravili dječaci iz moje generacije, one generacije koja je rođena pred rat u Bosni i Hercegovini. Naime, ja sam bio jedan od onih momaka iz Tuzle koji su odlučili dio svoje najranije mladosti provesti daleko od doma, u Avganistanu, vojnom kampu u kojem sam definitivno spoznao svu težinu života. Kada na sve to pogledam danas, moram reći da mi je drago – spoznao sam šta život nosi sa sobom, naučio sam kako da sagledam problem iz svih uglova.“

Avganistanska nije bajka ali Burch jeste

Asmir Sinanović ni nakon godina provedenih u vojnom kampu, pod stalnom prijetnjom da može izgubiti život, ili jednostavno zalutati u područje u kojem se vode najžešći vatreni sukobi nije izgubio volju i želju za nastavkom studiranja.

„Nastavak studija nakon Avganistanskog iskustva nije bio lagan, no profesorsko osoblje mi je izlazilo u susret, polagao sam ispite i upisao treću godinu nakon koje je logičan slijed bio i magistarski studij. No nije sve bilo lako kako na prvi pogled izgleda. Moj strah od povratka na fakultet je dominirao, mislio sam: „Asmire, bolje da ostaneš u Avganistanu nego da opet ideš na fakultet“,  bojao sam se jer sam znao koliko teških ispita još moram položiti. Znao sam da sam već pao matematiku 2, mislio sam da se nakon dvije godine pauze ne mogu vratiti u školske klupe i da neke ispite nikada neću položiti.

Posao kao primarni cilj

Nakon završenog magistarskog studija na Internacionalnom Burch univerzitetu Asmir počinje da stažira, stiče iskustva i dodatna znanja. Brzo odlazi na jednu od praksi u prestižnoj bosanskohercegovačkoj IT kompaniji Authority Partners. Iskustvo u prestižnim kompanijama ga je dovelo do zaposlenja u kompaniji System Verification koja je ujedno i jedna od najuspješnijih IT kompanija iz Švedske a koje posluje u BiH.

„Moram se sjetiti tog intervjua za posao u  kompaniji System Verification, nije to bio jedan od onih intervjua gdje strogi poslodavci prolaze kroz vaš CV, ovi ljudi su bili vedri, opušteni i nasmijani, željeli su da zaposle jednog mladog čovjeka iz BiH koji želi da uči, radi i napreduje. Moram reći da su me posebno dojmili kada nisu dozvolili da ja previše govorim o sebi, nego su i oni meni predstavili kompaniju koja je sada moj drugi dom.“

Vjerujte i IT inženjeri govore

Asmirove radne kolege su danas vrhunski inženjeri elektrortehnike te IT-a, koji na profesionalan način obavljaju globalno bitne poslove sjedeći za računarskim stolom u Bosni i Hercegovini. Jedna od njih je Asmirova kolegica Fatima Osmanegović – Ahmetović, koja dodaje da je Asmira već od prvog dana vidjela kao dobro vaspitanog, mudrog i pametnog kolegu koji savjesno obavlja svoj posao.

„Asmir je uvijek nasmijan, raspoložen i spreman da pomogne, mi njegove radne kolege ga možemo samo pohvaliti. Jednostavno on je čovjek na kojeg možete računati“, kaže Fatima.

Životni put nekadašnjeg uspješnog studenta Internacionalnog Burch univerziteta je i do sad bio uzbudljiv, prožet učenjem, radom, teškim životnim iskustvima, no Asmir hrabro nastavlja dalje.

„Kada sam počeo raditi u struci bio sam manuelni tester, sada radim mnogo ozbiljne i test automation poslove, što je meni zanimljivo i izazovno. U narednom periodu planiram da se usavršim u domenu tehničkog znanja i naravno posljednja faza je menadžment što je u suštini i kruna uspjeha.“