Burch student Dženan Kovačić pobjednik prvog natjecanja za bh. Inovatore - International Burch University

Burch student Dženan Kovačić pobjednik prvog natjecanja za bh. Inovatore

19820

19820

Takmičenje Falling Walls Lab Sarajevo 2019 organizuje Njemačka služba za akademsku razmjenu (DAAD BiH) u saradnji sa Western Balkan Alumni Association (WBAA) i Erasmus student network (ESN BiH). Takmičenje koje je nastalo i održavalo se u Njemačkoj preko 10 godina, po prvi puta se održalo na prostorima BiH, tačnije u kinu Meeting Point u Sarajevu, 24. Aprila 2019. godine. Cilj natjecanja bila je promocija izvrsnih ideja i povezivanje naučnika i poduzetnika iz svih oblasti na globalnom nivou.

Učesnici su ovom prilikom predstavili svoje istraživačke radove, poslovne planove i inicijative. Nagrada za najbolju ideju je putovanje u Berlin i dalje učestvovanje na međunarodnom finalu.

Dženan Kovačić je, predstavivši svoju autorsku ideju odnosno, novi način liječenja tuberkuloze, pobjednik prvog takmičenja za bh. inovatore, te će se njegova ideja naći na međunarodnom takmičenju u Berlinu.

“Zapravo, nema previše riječi koje bi mogle opisati kako se sada osjećam, ali ogromna zahvalnost i čisto uzbuđenje su očigledni! Zahvaljujem svim mojim profesorima na Univerzitetu koji su me podržavali na ovom putovanju i svima onima koji su vjerovali da mogu završiti tamo gdje sam sada! Iako sam osvojio prvo mjesto u laboratoriju Falling Walls Sarajevo, moj rad tek počinje, čiji će plodovi, na moju najiskreniju nadu, biti vidljivi u budućnosti. To je bila nevjerovatna i skromna prilika, koju u potpunosti namjeravam iskoristiti u potrazi za naučnim otkrićima”, rekao je Dženan Kovačić, student Internacionalnog Burch univerziteta, koji za krajnji cilj ima namjeru napraviti lijek za najsmrtonosniju zaraznu bolest u ljudskoj historiji.