Burch student Faris Karić osvojio start-up natjecanje u Segedinu – Mađarska - International Burch University

Burch student Faris Karić osvojio start-up natjecanje u Segedinu – Mađarska

19815

19815

Upoznajte Farisa Karića, studenta druge godine Managementa na Internacionalnom Burch univerzitetu u Sarajevu! Faris trenutno studira na Odsjeku za međunarodno poslovanje.

Od 2013. godine zainteresovan je za izvannastavne aktivnosti i izborne predmete kojima su bile potrebne društvene sposobnosti i moć vođstva. Njegov društveni angažman počinje u osnovnoj školi kada je bio dio tima na natjecanju CIVITAS projekta u okviru predmeta civilno obrazovanje. Obrazovanje nastavlja u srednjoj školi u Jablanici gdje završava prvi i drugi razred. Nakon toga prijavljuje se za studentsku razmjenu KEPPAS projekta, koji finansira EU i završava treći razred u Goriziji (Italija). Inspiriran interkulturalnim učenjem, Faris nastavlja svoje školovanje u Pragu (Češka) kao jedan od sudionika u međunarodnom programu razmjene studenata. Bogat prekrasnim iskustvima, Faris se vrlo motivirano vraća u Bosnu i odlučuje se prijaviti na Burch univerzitet kao i njegova sestra. Govori češki, slovački i talijanski, ali također ga zanimaju njemački i francuski jezici. On je naš stipendista koji je nedavno pobijedio na start-up natjecanju Idea Challenge u Szegedu (Mađarska).

Ideja Challenge 2019 održana u Segedinu u Mađarskoj pružila je nevjerojatnu priliku mladim kreativnim pojedincima i timovima koji dolaze iz zemalja V4 (Poljska, Slovačka, Češka i Mađarska) i sa Balkana (Bosna i Hercegovina, Kosovo, Makedonija, i Slovenija). U roku od 5 dana mogli su sudjelovati i predstaviti svoje pune sposobnosti i kreativnost, pružajući rješenja koja imaju koristi za okolinu, društvo i ekonomiju.

Jedna od glavnih aktivnosti ovog događaja bila je prilika za doživljaj i osjećaj kako korporativno okruženje zapravo funkcionira. Sponzori i partneri ovog projekta prezentirali su sudionicima unutarnju perspektivu i profesionalne savjete, te osobna iskustva o tome kako pokrenuti vlastitu firmu.

Zašto ste se odlučili za studij ekonomije na Burch univerzitetu?

Prije svega, sviđa mi se ideja da Burch univerzitet ide korak ispred poduzetničke poslovne škole. Moju je pozornost privuklo učenje engleskog jezika i mogućnost interaktivnog učenja po najvišim svjetskim standardima te kursevi koji prate savremene trendove i razvoj poslovnog obrazovanja. Moja je sestra također utjecala na moj izbor, budući da je već studirala arhitekturu na Burch univerzitetu.

Kako ste otkrili natjecanje u Segedinu?

Moj prijatelj iz lokalne nevladine organizacije OKPIS u  kojoj sam volontirao u Jablanici, poslao mi je online prijavu. Ispunio sam prijavu i poslao je nadajući se najboljem. Nekoliko dana kasnije primio sam obavijest o prihvaćanju. Moji profesori su me podržavali i pomagali mi u procesu pripreme. 

Ko je još bio dio vašeg tima i koji je uspjeh zabilježen?

Osim mene, bila su još tri natjecatelja iz Bosne i Hercegovine i jedan sudionik s Kosova. Koristeći različite vještine i timski rad, stvorili smo Green City, platformu koja nudi mnoga rješenja za nove probleme na području okoliša i transporta, ali s jednom misijom podizanja svijesti o zagađenju i emisiji CO2 u zraku koji nas okružuje, te važnost korištenja alternativnih prijevoznih sredstava. Naša ideja je dodijeljena od strane Szegedi Közlekedési Kft sa 300.000 HUF i mogućnost daljnjeg ulaganja i saradnje.

Imate li poruku za studente koji su zainteresirani za start-up natjecanja?

Biti sudionik međunarodnog start-up natjecanja nije samo izvrsno iskustvo, nego i nevjerojatna priprema i razvoj mlade osobe kako bi upoznali sebe, ali i okoliš sa svim izazovima ovog velikog, neograničenog svijeta koji nam je dat. Ovim i sličnim projektima tražimo mjesto u svijetu i širimo svoje mogućnosti.