BURCH student osvojio prvo mjesto na HUB 387 start-up takmičenju “Get in the Ring” - International Burch University

BURCH student osvojio prvo mjesto na HUB 387 start-up takmičenju “Get in the Ring”

18615

18615

Start-up takmičenje koje se održava u preko 100 zemalja svijeta, ove je godine po prvi put održano u Sarajevu. Pobjednik u Bosni I Hercegovini je start-up HaBEEtat, koji je osvojio učešće na globalnom finalu “Get in the Ring” takmičenju, koje će biti održano u Portugalu od 30. maja do 1. juna.

Kroz plan i program takmičenja koje je potrajalo dva dana, svi prijavljeni su prošli trening koji je održao Jochem Cuppen, globalni direktor Fondacije “Get in the Ring”. Nakon treninga gdje su imali priliku čuti korisne savjete i steći nova znanja za svoje start-upe, ostatak takmičenja proveli su boreći se kroz tri runde nadmetanja za mjesto u globalnom finalu.

Pobjednički start-up HaBeetat osnovan je 2016. godine, a osnova njihovog biznisa je proizvodnja pametnih košnica.

“Naš proizvod namijenjen je pčelarima kojima omogućava efikasniju proizvodnju meda, a cilj nam je privući mlađe generacije da se počnu baviti pčelarstvom”, rekao je student Burch univerziteta, Semir Šakanović, suosnivač i direktor HaBEEtat-a. Na košnice se ugrađuje modul za mjerenje temperature i vlažnosti, te težine meda. Na ovaj način, pčelari više ne moraju lično dolaziti do košnica da bi provjerili stanje u njima, nego to sve mogu uraditi putem desktop i mobilne aplikacije.

Osim jedinstvene prilike za umrežavanje sa investitorima u Portugalu, HaBEEtat i još tri startup učesnika odabrani su za učešće na Investment Caféu u organizaciji CEE Freiraum, koji se održao u Sarajevu. HaBEEtat je osvojio put i boravak u startup inkubatoru Strascheg, preduzetničkog centra u Minhenu, gdje će svoju ideju predstaviti pred njemačkim investitorima.