Burch studenti autori idejnog rješenja za stadion FK Sarajevo: Bordo brod inspiracija za bolje sutra - International Burch University

Burch studenti autori idejnog rješenja za stadion FK Sarajevo: Bordo brod inspiracija za bolje sutra

Radi se o tri mlada, ambiciozna i uspješna studenta na Odsjeku arhitekture na Internacionalnom Burch univerzitetu, Selmi Ibrahimović, Azaudinu Saračeviću i Mirsadu Mašoviću.

“Nakon što smo moje kolege i ja odabrani da uradimo idejno rješenje dizajna za stadion Fudbalskog kluba Sarajevo, uslijedio je sastanak i kao tim smo odlučili da ćemo napraviti nešto što do sada nije viđeno. Ideju za koncept stadiona smo dobili iz priče i slike o brodu”, kaže nam Saračević, te pojašnjava zašto ih je brod inspirisao.

“Bordo brod je isplovio 1946. godine i konačno je došlo vrijeme da spusti svoje sidro i dobije dom na čijoj će palubi odzvanjati pjesme vjernih navijača. Kroz dizajn smo se vodili slikom broda i iz toga razloga dio gdje će se nalaziti hotel i šoping centar izgleda poput pramca na brodu, a dio gdje je fudbalski teren izgleda kao središnji dio broda”, dodaje Saračević.

Moderni stadion bi imao 14.610 sjedećih mjesta i ispunjavao bi sve uslove UEFA i FIFA-e, a spadao bi u četvrtu kategoriju.

U ime Fudbalskog kluba Sarajevo zahvalnicu našim studentima je uputila direktorica Sabrina Buljubašić.

Obrazovni program Odsjeka za arhitekturu za cilj ima da kreira generacije arhitekata koji su kompetitivni na lokalnom i internacionalnom tržištu, i samostalni u donošenju projektantskih odluka. Pozitivne reakcije javnosti i klijenata na projektu stadiona čije su idejno rješenje radili naši studenti je pokazatelj da program Odsjeka za arhitekturu ispunjava svoj zadatak na Internacionalnom Burch univerzitetu.