Burch studenti dio projekta Čovječanstvo u akciji - International Burch University

Burch studenti dio projekta Čovječanstvo u akciji

Jedna od Burch-ovih budućih mladih lidera je Anesa Opijač, studentica 2. godine Odsjeka za engleski jezik i književnost na Internacionalnom Burch univerzitetu. Anesa je jedan od 11 uspješnih kandidata iz Bosne i Hercegovine koji su odabrani za sudjelovanje u HIA ljetnom programu. U sklopu samog programa, Anesa će provesti pet sedmica u Danskoj na predavanjima i unaprijeđenju dijaloga o razumijevanju i nošenju s izazovima s kojima se suočavaju demokratske zemlje kada postanu društveno raznovrsna i multikulturalna društva.

Humanity in Action (prev. Čovječanstvo u akciji) je međunarodna neprofitna organizacija koja za cilj ima usaditi novoj generaciji društvenih, kulturnih i političkih vođa vrijednosti ljudskog dostojanstva i moralne odgovornosti za zaštitu prava manjina. Mladi lideri iz Sjedinjenih Država, Njemačke, Grčke, Danske i Bosne i Hercegovine okupljeni su u Kopenhagenu da bi bili podstaknuti ispuniti svoju moralnu odgovornost za zaštitu onih koji su u opasnosti od institucionalizovanih kršenja manjinskih prava. Humanity in Action nastoji ojačati predanost američkih i europskih studenata demokratskim vrijednostima i podstaknuti njihovo poznavanje otpora na netoleranciju – u prošlosti i sadašnjosti.

Proces selekcije kandidata je bio vrlo zahtjevan, međutim, kroz naporan rad i predanost, Anesa je izabrana kao stipendistica programa, čime je dobila priliku predstaviti svoju državu i svoj Univeryitet cijelom svijetu i u najboljem svjetlu. Po povratku će biti bogatija s više prijateljstava, iskustava u stranoj zemlji, poboljšat će svoju međunarodnu i multikulturalnu svijest, kao i znanje za zaštitu manjina u današnjem društvu, a sve to će podijeliti sa svojim kolegama, profesorima i prijateljima.

Anesa je uzor i dobar primjer za sve mlade ljude danas, sve one koji imaju snove i žele ispuniti svoje ciljeve. Želimo joj puno sreće u Danskoj i nadamo se da je njeno postignuće ohrabrujuća poruka svim studentima: Kada dobijete priliku učestvovati u nečem doborm, ZGRABITE JU,  i to će biti prvi korak ka vašem uspjehu!