Burch studenti posjetili Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece "Mjedenica“ - International Burch University

Burch studenti posjetili Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece “Mjedenica“

Par dana prije posjete prikupljen je novac koji su donirali studenti i osoblje Burch univerziteta, a potom su članovi napravili prigodne paketiće za 30-ero djece u dobi između 8 i 17 godina. Po dolasku u Zavod „Mjedenica“, dežurni učenik je srdačno dočekao članove SAFE-a i druge studente Burch univerziteta nakon čega je uslijedilo upoznavanje i druženje s djecom i osobljem Zavoda. Djeca nisu krila oduševljenje zbog posjete, kao ni studenti koji su odmah prešli na različite igre i aktivnosti koje su izmamile široke osmijehe i radost.

Na prijedlog studentice Berine Šijerkić, glavna aktivnost koja je obilježila SAFE-ovu posjetu bila je igra upoznavanja uz pomoć klupka, gdje su studenti i djeca iz Zavoda „Mjedenica“ sjedili u krugu i jedni drugima dodavali klupko i prestavljali se nakon što uhvate klupko. Na kraju igre su, kao što se vidi na fotografijama iz galerije, dobili mrežu prijateljstva koju će sigurno dugo pamtiti.

”Zaista je teško riječima dočarati koliko smo se lijepo osjećali tokom posjete i druženja u Zavodu „Mjedenica“, a posebna riječ zahvale ide svim studentima i osoblju Burch unvierziteta koji su učestvovali u organizaciji posjete, te direktorici Mirsadi Čakal koja nas je srdačno dočekala i po završetku druženja sa štićenicima Zavoda počastila razgovorom kroz koji smo saznali način funkcioniranja ove ustanove, te nam predložila i mogućnost volontiranja u istoj. Ovim putem poručujem svima onima koji do sada nisu bili u posjeti da to obavezno učine što prije jer je pozitivna energija koju ta djeca imaju nešto što nam je potrebno kako bi konačno razbili stigmu prema djeci s posebnim potrebama, a koja nažalost u BiH još uvijek postoji”, kazala je predsjednica Studentske asocijacije edukacijskog fakulteta Fatima Kovačević.

“Posjeta Zavodu „Mjedenica“ nije bila samo obična posjeta, već jedna važna životna lekcija o vrijednosti zdravlja, sreće, prijateljstva, i svih ostalih segmenata života. Otišli smo u posjetu ovoj predivnoj djeci s namjerom da njima uljepšamo dan, a ustvari su oni ti koji su nama pokazali koliko zapravo jedan običan osmijeh može uticati na sve nas i pomogli nam da shvatimo koliko smo dužni da budemo jedni uz druge i shvatimo da ćemo uspjeti samo i isključivo ako se budemo držali skupa. Mi smo napravili mrežu prijateljstva i vjerujem da ćemo još dugo biti povezani, a tome se moje kolege i ja veoma radujemo i uskoro planiramo još jednu posjetu djeci u Zavodu”, za kraj nam je rekla studentica Berina, ne krijući oduševljenje posjetom.