Burch studenti učesnici u rješenju obnove prostora Kampusa Univerziteta u Sarajevu - International Burch University

Burch studenti učesnici u rješenju obnove prostora Kampusa Univerziteta u Sarajevu

Rad na redizajniranju prostora kampusa je započeo još u oktobru 2017. godine, u toku međunarodne radionice „Sarajevo University Campus: The power of open space“, kada se okupilo preko 60 studenata sa četiri univerziteta. Pored studenata Univerziteta u Sarajevu, aktivno učešće u projektu su imali i studenti Internacionalnog Burch univerziteta u Sarajevu, te studenti Međunarodnog master studija pejsažne arhitekture (IMLA) univerziteta Nürtingen-Geislingen i Weihenstephan-Triesdorf iz Njemačke.

Radionica se karakterisala izraženim međunarodnim karakterom. Studenti iz više od 20 zemalja svijeta su boravili u Sarajevu u toku njihovog rada imajući mogućnost razmijene znanja, ideja, naslijeđa, kao i prenošenja iskustava prilikom izrade rješenja za obnovu kampusa. Predstavljeno je sedam rješenja obnove univerzitetskog kampusa, koji su bili inspirisani prirodnim vrijednostima, kulturnim naslijeđem, topografijom, elementima održivosti i potrebama za promjenama.

Rezultati tromjesečnog rada će biti dostavljeni Centru za izgradnju i održavanje Kampusa Univerziteta u Sarajevu, koji trebaju doprinijeti budućim studijama i razvoju prostora kao centra nauke, obrazovanja i razvoja društva.