BURCH studentice osvojile prvo mjesto na Regionalnom Energetskom Forumu u Tuzli - International Burch University

BURCH studentice osvojile prvo mjesto na Regionalnom Energetskom Forumu u Tuzli

Regionalni Energetski Forum, koji je održan u Tuzli, okupio je inžinjere iz različitih država (Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Kine, Finske, Poljske, Njemačke, Belgije, Austrije i BiH) gdje su imali priliku prezentovati svoje ideje u rješavanju problema energetske efikasnosti. Važno je naglasiti da je od dvanaest prijavljenih projekata pet bilo produkt rada studenata sa Burch univerziteta.

Jasna i Lejla su se prvi puta upoznale na BOSEPO takmičenju u srednjoj školi, gdje ih je prije svega prisustvo a kasnije i učešće potaklo da izaberu elektrotehniku kao svoje polje studiranja i istraživanja.

Sam život u Bosni i Hercegovini , zemlji bogatoj neiskorištenim potencijalom, pogotovo kada govorimo o  energetskoj iskoristivosti, ali i njihova želja da poboljšaju i promjene trenutnu situaciju je ono što ih motiviše da vode aktivan studentski život.

Iako su na takmičenju bili učesnici sa mnogo većim iskustvom, projekat je osvojio prvo mjesto zbog njegove praktičnosti, pristupačne cijene implementacije, kao i potencijalno velikog utjecaja na svakodnevni život. Glavna podrška projektu su bili asist. prof. dr. Jasna Hivziefendć, osoba koja je informisala naše studentice o takmičenju te ih ohrabrila na samu prijavu, kao i dr. Edhem (Eddie) Čustović koji im je pomogao pri pravljenju analize potrebne da se na kraju dođe do kompletnog projekta optimalne kvalitete.

Ovim projektom se rješava problem neiskorištene energije pomoću malih vjetroturbina koje bi bile veoma jeftine i samim tim pristupačne zemljama u razvoju. Ideja je da se te vjetroturbine postave na ivice zgrada, gdje je vjetar najjači  te bi se na ovaj način uštedilo na infrastrukturi potrebnoj za proizvodnju energije, ali i na transportu same struje.

Na REFu su također učestvovali i Edin Oštraković, Ermin Šunj, Almin Hasandić, Ahmed Bajek, Belmin Memišević, Sead Skopljak, Armin Halilović, Hikmet Muratović, koji su takodjer sa svojim idejama i izlaganjim dobili pohvale od strane žirija. 

Rektor Burch Univerziteta prof. dr. Damir Marjanović je, pored iskrenih čestitki, izrazio veliku zahvalnost studenticama na osvojenom prvom mjestu te je izrazio svoju daljnu podršku.