„Ćejf“ kroz fotografije Amine Hodžić - International Burch University
rsz webinar 2
Kako raditi za kompanije poput Amazona i LinkedIn-a
January 27, 2021
IMG 045737db4eda970ae5f4cbf8ff4139be V
ERASMUS+ mobilnosti: Iskustvo koje mi promijenilo pogled na svijet
February 2, 2021

„Ćejf“ kroz fotografije Amine Hodžić

rsz amina 2

rsz amina 2

Amina Hodžić, naša studentica treće godine na Odsjeku za grafički dizajn i multimediju participirala je na Canon Student Development Programme 2020. koji organizuje Canon Europe. Zajedno sa još 230 studenata iz Evrope, Bliskog Istoka i Afrike, iz ukupno 48 zemalja, Amina je imala priliku pokazati svoje umjeće i predstaviti našu zemlju kroz seriju fotografija.

Canon Europe je zahtjevao da svaki učesnik u Programu pošalje fotografski portfolio na određenu temu. Amina se odlučila aplicirati sa projektom “Ćejf”, koji predstavlja jedinstvenu sliku tradicije ispijanja kafe u našoj zemlji.

Neighbors

Amina je na projektu radila čitav semestar u sklopu predmeta Fotografija 3 na Internacionalnom Burch univerzitetu, a same fotografije su nastale uz pomoć i konsultacije s profesorom Emirom Klepom. U septembru prošle godine ambasadori Canon-a i drugi stručnjaci za fotografiju i uređivanje fotografija su analizirali i pregledali sve prezentacije učesnika te im davali korisne savjete.

Small details

Osim toga, Amina kaže da je imala mnogo prilika, kroz predavanja koja su imali, učiti o ovoj profesiji i prisutnosti Canon-a u kreativnoj industriji. Ističe da je jako zahvalna na ovoj jedinstvenoj prilici:

„Oduševljena sam što sam imala priliku učestvovati u ovom Programu. Za mene je ovo bilo izuzetno iskustvo i prilika da steknem nova znanja, kao i kontakte sa međunarodnim fotografima što me je inspirisalo da postanem još bolji fotograf i uhvatim momente na način kako niko prije mene nije. Posebno me raduje činjenica da je ovo program koji promovira različitosti na mnogo načina. Zato vjerujem da će svi učesnici Progama nastaviti kreirati forografije koje će pričati jedinstvene priče o ovom nevjerovatnom svijetu u kojem živimo.“

Amina je prošle sedmice od Canon Europe dobila knjigu “Encourage” u kojoj se nalazi i prezentacija njenog portfolia, što je lijepa uspomena na Program i njeno učešće u njemu, ističe.

Njene fotografije pričaju priču o svakodnevnim ritualima ispijanja kafe i posebnom „ćejfu“ koji taj ritual predstavlja za ljude iz BiH.