Christopher Bennett održao javno predavanje “Paralizovani mir Bosne” na BURCH univerzitetu - International Burch University

Christopher Bennett održao javno predavanje “Paralizovani mir Bosne” na BURCH univerzitetu

16372

16372

U utorak, 20. decembra 2016. godine Diplomatski klub Burch je organizovao javno predavanje Christophera Bennetta, direktora Fondacije za zaštitu historijskog naslijeđa i bivšI zamjenik visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, o temi “Paralizovani mir Bosne”.

Gospodin Bennett je govorio o političkoj situaciji u BiH nakon perioda između 1992. i 1995. godine, koju opisuje kao paralizovanu u svojoj knjizi “Paralizovani mir Bosne”.

Gospodin Bennett je uporedio bosanskohercegovački mir sa filmom “Beskrajni dan”, u kojem se isti dan ponavlja iznova, sve dok glavni lik ne popravi situaciju u kojoj se našao. Gospodin Bennett je izrazio nadu da će bosanska elita također pokušati da popravi situaciju BiH, kako bi ustavne reforme mogle biti implementirane. Studenti su aktivno učestvovali u predavanju i postavili pitanja predavaču u vezi sa temom.

Gospodin Benntet je izrazio zadovoljstvo Internacionalnim Burch univerzitetom, kampusom, studentima i osobljem. Također je pohvalio Diplomatski klub Burch za izvanrednu organizaciju predavanja. Nakon predavanja, Chris Bnnnett se susreo sa prof. Dr. Sanelom Klarić, Prorektoricom za međunarodne odnose i naučnu koperaciju, i dekanima tri fakulteta.

Chris Bennett je radio za brojne medije, uključujući Bloomberg News, Financial Times i NATO Review. Bio je zamjenik visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini od 2009. do 2013. godine. Sada obavlja funkciju direktora Fondacije za zaštitu historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine. Chris Bennett je objavio “Krvavi kolaps Jugoslavije” 1995. godine i “Paralizovani mir Bosne” 2015. godine.