Dan bijelih traka obilježen na Internacionalnom Burch univerzitetu - International Burch University

Dan bijelih traka obilježen na Internacionalnom Burch univerzitetu

17205

17205

Dan bijelih traka se obilježava svakog 31. maja kako bi odali čast žrtvama etničkog čišćenja u Prijedoru 1992. godine. Ovo je peto obilježavanje Dana bijelih traka i drugo na Internacionalnom Burch univerzitetu.

Zadnji dan maja, tačnije 31. maj 1992. godine dan je kada su vlasti bosanskih Srba u Prijedoru naredile nesrpskom stanovništvu, koje je brojalo oko 65.000 stanovnika, da se obilježi time što će nositi bijele trake oko lijeve nadlaktice i obilježiti svoje domove bijelim zastavama.

Blizu 50.000 nesrba su onda protjerni, a 5.209 je stradalo. Većina ovih muškaraca, žena i djece bili su zatočeni u jednom od tri ozloglašena logora u blizini Prijedora – Keraterm, Omarska i Trnopolje. Žrtve su bile mučene, neki i stotinama dana, prije nego što su bili razmijenjeni ili pušteni.

Kasnije je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) okarakterisao ova dešavanja kao zločin protiv čovječnosti ali ne kao genocid, iako ispunjava kriterije za čin genocida (međutim, Sud je utvrdio da nije bilo preumišljaja za počinjavanje genocida).

Ove bijele trake podsjećaju na žutu Davidovu zvijezdu koju su Jevreji za vrijeme nacističke Njemačke, tačnije od 1939. godine, morali nositi kako bi se označili kao isti.

Članovi Diplomatskog kluba Burch su podijelili stotine traka studentima, osoblju i gostima. Također je bila knjiga žalosti u koju su svi mogli privatno izraziti svoja iskustva, mišljenja, žalost i osjećanja o 31. maju.

Primarni cilj organiziranja ovog događaja je dignuti svijest o Danu bijele trake i o onome šta se desilo u Prijedoru 1992. godine.

“Ne možemo vratiti žrtve noseći ovu bijelu traku, ne možemo učiniti pravdu preživjelima noseći ovu bijeu traku, ali ono što možemo učiniti i što se nadamo da ćemo učiniti noseći istu jeste da odamo počast žrtvama etničkog čišćenja u Prijedoru i doprinijeti spriječavanju sličnog zločina bilo gdje u svijetu. Poslije Holokausta, svi su rekli ‘nikad više’, ali se isti zločin ponovio nakon 50 godina“, dodao je Amer Kurtović, predsjednik Diplomatskog kluba Burch.

Diplomatski klub Burch je neizmjerno ponosan na organizaciju drugog po redu obilježavanja Dana bijelih traka na Internacionalnom Burch univerzitetu i namjerava nastaviti ovu tradiciju.