Dijalog s novinarkom Jasminka Memić – zalaganje za zajednicu kroz novinarstvo - International Burch University

Dijalog s novinarkom Jasminka Memić – zalaganje za zajednicu kroz novinarstvo

Novinarka Memić je govorila o konstruktivnoj ulozi koji novinari, pogotovo novinari zajednice, imaju u njihovim lokalnim zajednicama, naglašavajući odnos između lokalnih i državnih medija.

„Rade zajedno da pruže čitaocima, gledaocima i slušateljima korisno iskustvo, informišući ih o aktuelnostima koje imaju najdirektniji i najneposredniji utjecaj na njega,“ istakla je novinarka Memić o novinarima i novinarskim zajednicama kao i novinarima koje rade za velike medije.

Naglasila je razliku između kvalitetnog novinarstva, u kojem je promovisanje interesa opće zajednice primarni cilj i žutog novinarstva, u kojem je primarni cilj povećanje popularnosti medijske kuće.

Novinarka Memić se koristila vlastitim iskustvima iz njene bogate i duge karijere u novinarstvu kako bi objasnila ulogu novinara pri zalaganju i poboljšavanju njihovih zajednica, kako za druge tako i za njih same.

Počela je karijeru u novinarstvu u toku agresije na Bosnu i Hercegovina, između 1992. i 1995. godine kao ratni dopisnik i jedan od osnivača Radia Lukavac. Nastavila je raditi kao profesionalni novinar nakon završetka agresije i dan danas je profesionalni novinar. Gđa Memić je bila izabrana za Općinsko vijeće Lukavac, te tako nastavlja svoj četvrtostoljetni angažman zalaganja za svoju zajednicu.