Direktor Francuskog instituta u BiH posjetio Internacionalni Burch univerzitet i obišao studentski paviljon - International Burch University
IMG 045737db4eda970ae5f4cbf8ff4139be V
ERASMUS+ mobilnosti: Iskustvo koje mi promijenilo pogled na svijet
February 2, 2021
A09A7958
Potpisan Sporazum o saradnji sa organizacijama BRAVO i PRONI
February 8, 2021

Direktor Francuskog instituta u BiH posjetio Internacionalni Burch univerzitet i obišao studentski paviljon

432 e1612447376889

432 e1612447376889

„Sharing Laboratory“ je naziv koji su upravo predstavnici Francuskog instituta u BiH dali našem studentskom paviljonu. Danas su posjetili Internacionalni Burch univerzitet i detaljnije se upoznali sa trenutnim aktivnostima na ovom projektu. Jean-Christophe Thiabaud, savjetnik za kulturu i saradnju pri Francuskoj ambasadi i direktor Francuskog instituta u BiH, Nermina Halkić, šefica Odjela za kulturu i komunikacije Francuskog instituta u BiH i Sylvain Rigollet, ataše za saradnju u Ambasadi Francuske u BiH u pratnji prof.dr. Sanele Klarić sa Odsjeka za arhitekturu obišli su paviljon i razgovarali o njegovoj posebnosti.

Studentski paviljon kao ideja nastao je 2016. godine, a danas je projekt koji traje i koji nikad neće biti završen, istaknula je prof.dr. Sanela Klarić. Ovaj paviljon predstavlja proces, eksperiment, istraživanje i ispitivanje funkcionalnosti prirodnih materijala korištenih za njegovu izradu. Nažalost zbog pandemije koronavirusa prošle godine nije održana ljetna škola za studente tako da je proces rada na paviljonu privremeno obustavljen, ali u ovoj godini u planu su nove aktivnosti. Potrebno je instalirati senzore koji će pratiti kretanja unutar paviljona, kao i zeleni krov.

Jean-Christophe Thiabaud, direktor Francuskog instituta u BiH iznenadio se velikim brojem partnera uključenim u ovaj projekt te pohvalio dosadašnji napredak.

„Hvala prof.dr. Saneli Klarić na pozivu. Ovaj projekt je veoma zanimljiv i ponosni smo što pružamo podršku projektu. Arhitektura i zaštita okoliša su u srži naših prioriteta kada je u pitanju saradnja u KS, ali i cijeloj BiH. Radujemo se nastavku dobre saradnje sa Green Councilom i Internacionalnim Burch univerzitetom“, rekao je Jean-Christophe Thiabaud, direktor Francuskog instituta u BiH.

Studentski paviljon upotpunosti je izgrađen od tradicionalnih lokalnih građevinskih materijala kao što su: vuna, glina, drvo, slama i reciklirani prirodni materijali. Cilj je kroz ovaj projekt omogućiti edukaciju i razmjenu iskustava između studenata arhitekture, pejzažne arhitekture, šumarstva, građevinarstva i sličnih oblasti iz cijele regije. Kroz zajednički rad na projektu kod studenata se gradi i razvija poduzetnički duh i ambicija.

Projekt je pokrenut u kooperaciji sa Green Council-om, a dobio je podršku velikog broja partnera, institucija i privatnih kompanija.