Doc. dr. Adis Maksić: Imam mnogo razloga za optimizam u BiH i vjerujem da studenti mogu i moraju osvajati vrhove - International Burch University

Doc. dr. Adis Maksić: Imam mnogo razloga za optimizam u BiH i vjerujem da studenti mogu i moraju osvajati vrhove

–          U Americi sam završio svoje srednjoškolsko obrazovanje, nakon kojeg upisujem fakultet Michigan state gdje diplomiram kriminalistiku. Međutim, uvijek sam bio fasnciniran uticajem politike na svakodnevne zivote ljudi, na njihove identitete, ambicije i zivotne stilove. Ta ambicija me 2008. godine odvela na Virginia Tech  univerzitet, gdje polažem master političkih nauka. Igrom slučaja, na tom univerzitetu upoznajem profesora koji se smatra za jednog od vodecih analitičara situacije na Balkan te kojeg je izmedju ostalog i američki Kongres pozivao na svjedočenja kada je situacija u BiH u pitanju. Taj čovjek, Gerard Toal, je i jedan od osnivača politološkog pravca koji se danas zove kritička geopolitika. Upravo je prilika da saradjujem sa profesorom Toalom bila presudna za moj ostanak u nastavnom procesu, doktoriranje i bavljenje naučnim radom.

Profesor Adis Maksić je još u Americi dobio nagradu za najbolju doktorsku disertaciju, koja je kasnije prerasla i u knjigu čija je tema etnička mobilizacija i analiza onoga što se desilo u Bosni i Hercegovini. Danas knjiga ima izuzetan odjek među naučnicima i čitalačkom publikom.

–          Pored svih blagodati koje mi je pružala Amerika ja sam ipak želio nazad, kući u Bosnu. Vjerovatno su tada presudili sentimentalni razlozi. Tada spletom sretnih okolnosti upoznajem ljude koji su radili na Internacionalnom Burch univerzitetu. Danas sam sretan što sam tu, jer smatram da je Burch izuzetno zdrava sredina za učenje i napredovanje. Danas na Burchu imamo izuzetno dobre studente, kojima možemo pružiti mnogo prostora za napredak i sada kao šef Odsjeka želim da se ta priča snažno nastavi dalje.

Profesor Maksić ističe kako u međunarodnim odnosima imamo tri dominantne perspektive. To su realizam, liberalizam i konstruktivizam. U Bosni i Hercegovini dominira realizam, kako u narodnom promišljanju o politici tako i u većem dijelu akademske zajednice. Po tvrdnjama profesora Maksića, studenti najteže sklanjaju plašt realizma jer ga nose sa sobom i prije ulaska u učionice Burcha. Ta slika je studenticama i studentima formirana kroz medije i prijašnje obrazovanje. Medjutim, profesor Maksić tvrdi da politika ne mora da se svede samo na borbu za moć. Politika se moze voditi  principima i idejama koje mijenjaju svijet na bolje. Ističe da su ličnosti koje se najvise pamte i slave upravo one koje su se istrajno borile i izborile za ideale, dok su one koje su se vodile uskim ličnim interesima i neprincipijelnom borbom za moć davno zaboravljene ili zapamćene na tamnim stranicama povijesti.  Zato studenti Burcha uče o ulozi i normi, idejama u međunarodnim odnosima, formirajući novi ugao koji se ne dobiva izvan akademskih institucija. To je kako naglašava profesor Maksić, najveći doprinos nauke i stvaranja budućih lidera čije ideje mogu promijeniti Bosnu i Hercegovinu nabolje.

–          Mi na Burchu zaista možemo biti ponosni kada govorimo studenticama i studentima koji su odlučili da istražuju politiku ili se bave njom. Ovdje se studentima nudi najbolja literatura pa čak mogu reći i sve ono najprestižnije što se na tržištu može naći. Također, studenti uče od profesora koji imaju prestižno akademsko iskustvo te su svoje znanje sticali i izvan Bosne i Hercegovine. Naravno, postoje i studenti koji čvrsto brane svoje unaprijed stečene stavove, ali kroz nekoliko desetina predavača i predmeta, te tri godine rada oni finalno šire svoje vidike i otvaraju nove perspektive.

Pored svega navedenog profesor Maksić je izuzetno optimističan kada se govori o obrazovnom procesu na Internacionalnom Burch Univerzitetu. Zajednički programi i saradnja sa univerzitetom Juraj Dobrile u Puli te sa Univerzitetom primijenjenih nauka Burgeland iz Austrije, su potpuno drugačiji programi koji su novi na tržištu i što niko u okolini ne nudi. Trenutno se nastavlja saradnja sa spomenutim univerzitetima koja će omogućiti da naši studenti idu u posjete i studiraju na istim. Studenti također borave na ovim univerzitetim u okviru Erasmus programa. Zbog toga, kako naglašava profesor Maksić, Burch jeste izuzetno dobra osnova za napredak.

–          Pored akademskog zvanja, politike i nauke moja strast jesu avanturistička putovanja raznih vrsta, tako da sam jedan od onih profesora kojeg studenti prepoznaju i po priči u kojoj se kaže da sam jedan od onih koji je osvojio Kilimanjaro. Često me pitaju kako možemo spojiti planinarenje i politiku, ali koncept je zapravo jednostavan. Samo pogledajte globus, svi možemo biti fascinirani njegovom slikom i simetrijom kontinenata. Zbog toga nisam propustio priliku da prošle godine sa grupom ljudi koje sam poznavao krenem u osvajanje Kilimanjara. Iz ove perspektive moram reći da je to bio pomalo sulud potez jer zaista tada nisam imao značajnog planinarskog iskustva. Na kraju sam se ipak odvažio za taj veliki korak. Na putu osvajanja Kilimanjara je bilo posustajanja i kriza ali sam na kraju uspio. Na kraju, nadam se da će moja želja da osvajam vrhove biti prenijeta i na studente, kako bi i oni uspjeli u osvajanju vrhova s kojima će se susretati u životu i karijeri.