Doris Pack na BURCH univerzitetu: „Vi možete promijeniti sve“ - International Burch University

Doris Pack na BURCH univerzitetu: „Vi možete promijeniti sve“

Doris Pack, kao jedna od najreprezentativnijih imena  politike EU, govorila je o svojoj bogatoj političkoj karijeri i iskustvima, o usponima ali i o padovima, te izuzetnim predavanjem osnažila komentare studentica i studenata koji su za nju imali pitanje više.

Kao dugogodišnja zastupnica u Europskom parlamentu, Doris Pack je najveći dio vremena provela na čelu odbora za jugoistočnu Evropu,  te je samim tim izvanredan poznavalac prilika u Bosni i Hercegovini.

Među brojim referencama, bitno je naglasiti da je Doris Pack na čelu organizacije žena Evropske stranke rada, te se tokom cjelokupne političke karijere zalaže za obespravljenje i diskriminirane kategorije društva, gdje su žene nažalost i danas vrlo čest primjer.

–   Kada bi svaki pojedinac, muškarac i žena rekao: „Ja ništa ne mogu promijeniti“ onda zajednica ne može ni napredovati, zaključila je Pack tokom svog predavanja ujedno pozivajući studentice i studente na snažniji društveni angažman.

Dodala je kako dodatni problem u BiH predstavlja teška ekonomska situacija i nefunkcionisanje sistema koji ne daje jednak start ženama i muškarcima i koji to pitanje na nekin način marginalizira tako da pričanje o pravima žena u politici u našem društvu a obzirom na sve ostale probleme dođe kao neki luksuz.

Današnju tribinu o ženama u politici na Internacionalnom Burch univerzitetu organizira diplomatski klub Burch univerziteta u saradnji sa predstavništvom Konrad Adenauer Stiftunga u Bosni i Hercegovini.