Dr. Mirjana Mavrak održala predavanje na IBU - International Burch University
DSC 3444 scaled
Internacionalni Burch univerzitet i UNDP potpisali memorandum o razumijevanju
October 2, 2020
3cefe
Centar za izvrsnost otvorio treći konkurs za učestvovanje u programu “Pokreni svoj IT i/ili kreativni biznis”
October 9, 2020

Dr. Mirjana Mavrak održala predavanje na IBU

DSC 3366 scaled

DSC 3366 scaled

U okviru pripremne sedmice za početak akademske 2020/2021. godine rekorat Internacionalnog Burch univerziteta ugostio je Dr. Mirjanu Mavrak.

Nakon kratkog sastanka, u konferencijskoj sali Univerziteta organizovano je predavanje na temu “Savremeni prostor visokog obrazovanja i međuljudski odnosi”. U toku svog predavanja Dr. Mavrak se osvrnula na kontekst u kojem danas rade nastavnici i saradnici, o razumijevanju kao temelju dobrih međuljudskih odnosa i o tzv. nadsumativnoj jednadžbi u ja-ti relaciji. Mavrak govori o važnosti shvatanja drugih u komunikaciji, odnosno osvrće se na četiri dimenzije slušanja, poznatije kao „četiri uha“. Zaključak je da se pored slušanja, gdje se fokusiramo samo na sadržaj i/ili apel, možemo uključiti druge dvije dimenzije koje fokus stavljaju na odnos i samoočitovanje.

Svoj dosadašnji karijerni put profesorica Mavrak obilježila je radom  u uredu UNICEF-a u Sarajevu na provođenju obrazovnih i psiho-socijalnih programa, organizacijom velikog broja stručnih radionica i predavanja kako u Bosni i Hercegovini tako i u inostranstvu. Kao član predavačkog tima za edukaciju saradnika i nastavnika pri Univerzitetu u Sarajevu (TRAIN program), autorica je dijela univerzitetskog udžbenika iz oblasti pedijatrije, koautorica je knjiga namijenjenih pomagačkim profesijama, te autorica priručnika za nastavnike za rad sa bolesnom djecom. Sudjelovanje na naučnim i stručnim skupovima kao i saradnja sa brojnim stručnim organizacijama s područja psihologije i pedagogije u Evropi je sastavni dio rada ove uvažene profesorice.   

Nakon predavanja, uslijedila je sesija pitanja i odgovora koji su pokrenuli interakciju i diskusiju o vrlo bitnim temama koje su veliki izazov za profesore i asistente u njihovom radu sa studentima.

„Moramo se potruditi da osnažimo svoje slušalačke sposobnosti. Pored onih gdje slušamo sadržaj i apel, trebamo razvijati i one gdje imamo odnos i samoočitovanje. Kada naučimo koristiti ravnomjerno sva četiri uha, onda ustvari prepoznajemo vlastite potrebe, znamo ih verbalizirati, ohrabrujemo drugog čovjeka da verbalizira svoje potrebe i radimo na odnosu“,

,zaključuje Dr. Mavrak za kraj.