Edhem Čustović, Gost Predavač na BURCH Univerzitetu - International Burch University

Edhem Čustović, Gost Predavač na BURCH Univerzitetu

Dr. Čustović je rođen u Bosni i Hercegovini i duže vrijeme je živio  u Švicarskoj i Njemačkoj, prije nego je migrirao u Australiju. On je interdisciplinarni istraživač ljudi pred kojima je karijera, kao i voditelj istraživanja/investigacija za kompanije koje imaju više vlasnika. Jedan od najznačajnijih projekata u koji je bio uključen je razvoj projekta “digitalni radar”, sa kojim je mnogo lakše raditi/upravljati, te se stoga mogu dobiti puno korisniji podaci.

Tokom svog predavanja, dr. Čustović je naglasio važnost interdisciplinarnog rada i kako je to trenutno vodeći trend u svijetu. Osim toga, dr. Čustović istaknuo je da samo znanje iz jedne oblasti često nije dovoljno za uspjeh. Osnovno znanje, osim znanja za koje smo specijalizovani, kao i volju da slušamo druge i tuđe probleme na drugim poljima, su ključni za uspjeh u nauci, kao i za povezivanje industrije sa akademskim svijetom.

Rektor Internacionalnog Burch univerziteta, prof. dr. Damir Marjanović, kao i šef odsjeka za genetiku i bioinženjering, doc. dr. Almir Badnjević, razgovarali su sa dr. Čustovićem o budućoj saradnji  između La Trobe univerziteta i Burch univerziteta u raznim aspektima. Saradnja je već počela, jer je dr. Čustović imenovan kao supredsjedatelj Međunarodne konferencije medicinskog i biološkog inženjering BiH (CMBEBiH) koja će se održati u martu naredne godine na Internacionalnom Burch univerzitetu.