Češki profesori održali panel diskusiju na BURCH-u - International Burch University

Češki profesori održali panel diskusiju na BURCH-u

Tri gostujuća profesora bili su dio panela, a kasnije su držali predavanja. Prof. dr. Josef Kraus, prof. dr. Miroslav Mareš i prof. dr. Věra Stojarová govorili su o mogućnostima proksi sukoba u regionu, etničkim neredima kao mehanizmima ranog upozoravanja za šire nacionalno nasilje i širenje sukoba  sa Balkana na šire, te srodnim konfliktima.

Panel diskusiju moderirao je Jasmin Hasić, profesor sa Odsjeka za međunarodne odnose i evropske studije te alumini univerziteta Masaryk. Prorektor za naučna istraživanja i međunarodnu saradnju, prof. dr. Sanela Klarić, otvorila je događaj pozdravljajući goste i ohrabrujući dalju saradnju.

Prof. Stojarová je predstavila podatke o učešću stranih borbi sa Balkana uopće i zapadnog Balkana u specifičnim situacijama u sirijskom sukobu od 2011. godine. Prof. Kraus je upoznao publiku sa pojmom proksi sukoba, teorijskim okvirom proksi konflikata, osnovnim uzrocima proksi sukoba i uobičajenim protokom proksi sukoba. Profesor Mareš je govorio o etničkim neredima kao predznacima velikog etničkog nasilja. On je  objasnio  svoje istraživanje koje ga je dovelo do zaključka da takva korelacija postoji.

Diskusiona sesija uslijedila je nakon pojedinačnih prezentacija, u kojima su učestvovali mnogi studenti, profesori i vanjski gosti.