Quick Links

Dani Frankofonije 2016.
Mar 31, 2016

Dani Frankofonije 2016.

20. mart – 02. April


20. marta, 274 miliona frankofonih ljudi, na svih 5 kontinenata, obilježava Međunarodni dan Frankofonije koji je ujedno prilika da proslave svoj zajednički jezik ali i međusobnu različitost. To je ujedno i momenat za isticanje prijateljskih odnosa između 80 zemalja i vlada članica ili posmatrača Međunarodne organizacije frankofonije (OIF), velike zajednice koja promovira univerzalne vrijednosti u službi mira, solidarnosti i održivog razvoja.

Bosna i Hercegovina se OIF-u pridružila 2010. godine u svojstvu posmatrača i svi događaji koji se organiziraju na cijeloj teritoriji BiH u sklopu Dana frankofonije pokazatelj su privrženosti ove zemlje cjelokupnom projektu Frankofonije. Od 20. marta do 2. aprila 2016. godine, Ambasade Francuske, Belgije, Grčke, Rumunije i Švicarske u suradnji sa Francuskim institutom u BiH i drugim brojnim obrazovnim,  ,kulturnim i institucionalnim partnerima, pripremili su bogat program.

Assist. Prof. Dr. Sanela Klarić će u sklopu bogatog programa obilježavanja Međunarodnog dana frankofonije predstaviti svoju knjigu “Održivo stanovanje”, drvo, ovčja vuna i slama izazovi i potencijali tradicionalnih prirodnih materijala, izdavača  BURCH univeziteta koji ima višestruku vrijednost: utemeljenu  u aktuelnu problematiku i inovativnu projektnu praksu, a bavi se socio-ekonomskim pitanjima vrlo značajnim za budućnost ove države.

Za više informacija posjetite: http://institutfrancais.ba/wp-content/uploads/2016/03/Frankofonija-2016-program.pdf

Ulaz je slobodan.