Odsjek za engleski jezik i književnost predstavlja novi način pristupa u obrazovanju - International Burch University
Odsjek za informacione tehnologije – Usvojite kvalitetno znanje za najperspektivnije zanimanje na svijetu
April 22, 2020
The seventh issue of our amazing Courier magazine is out!
May 4, 2020

Odsjek za engleski jezik i književnost predstavlja novi način pristupa u obrazovanju

Perspektivni studenti uz perspektivno osoblje, kroz aktivno učenje i multidisciplinarni pristup nastavi razvijaju brojne vještine kroz studentske klubove i odlične projekte koje realizira Odsjek. 

Prof. dr. Amna Brdarević-Čeljo, šefica Odsjeka za engleski jezik i književnost na Fakultetu za edukaciju i humanističke nauke ponosno predstavlja Odsjek na kojem, kako kaže, prisutna je sinergija između veoma perspektivnog osoblja i studenata, aktivnog učenja i snažnog osjećaja dostignuća i pripadanja, kao i multidisciplinarnog pristupa nastavi i istraživanju. Moderno opremljene učionice ovaj Odsjek dodatno čine izborom za studente kojih je iz godine u godinu sve više. 

Studentski klubovi pokretači zanimljivih projekata

Oko 20 studentskih klubova djeluje na Internacionalnom Burch univerzitetu, koji predstavljaju odsjeke, ali također i druge oblasti za koje studenti pokažu interes. Kroz aktivnosti studentskih klubova studenti realizuju različite projekte i stiču dodatna znanja.

Na Odsjeku za engleski jezik i književnost postoje dva studentska kluba, Klub za lingvistiku i T-klub, tačnije Dramski klub. 

„Klub za lingvistiku nastoji da podstiče kreativnost studenata i da njeguje njihove književne, antropološke, sociološke i sociolingvističke interese vezane za ljudski jezik općenito, kao i to kako se ljudske misli rađaju i razvijaju, te kako se informacije prerađuju i razumiju“, ističe prof. dr. Amna Brdarević-Čeljo.

Sedmične aktivnosti kluba obuhvataju debate, kvizove, takmičenja u sticanju, gostujuće predavače, sesiju ‘Kafa sa …’, izlete, posjete sajmovima i dr. 

Dramski klub podstiče kreativnost i umjetničku ekspresiju studenata svih odsjeka na univerzitetu, te omogućava studentima da otkriju svoj potencijal u glumi, režiji i umjetnosti općenito. „Klub je do sada uspješno predstavio dvije predstave i to Dvanaest ljutih osoba i Pet likova u potrazi za izlazom, a u pripremi je i nova predstava za 2020. godinu“, dodaje prof. dr. Amna Brdarević-Čeljo.  

Projekti Odsjeka 

Odsjek za engleski jezik i književnost prepoznat je kao Odsjek koji realizuje već tradicionalno kvalitene projekte koji su prepoznati od strane srednjoškolaca i studenata.

„Osoblje Odsjeka uz pomoć studentskih klubova i studenata sa svih odsjeka Fakulteta za edukaciju i humanističke nauke učestvuje u organizaciji različitih projekata za srednjoškolce, ali i studente, kao što je „Let’s Enjoy English“ i „International Symposium““, dodaje prof. dr. Amna Brdarević-Čeljo.

„Let’s Enjoy English“, projekat je koji je pomjerio granice učenja engleskog jezika za srednjoškoce, motivišući ih da se takmiče u poznavanju jezika i osvoje vrijedne nagrade. U kalendarima srednjoškolaca mjesec mart je posebno iščekivan mjesec jer se tad održava „Let’s Enjoy English“ takmičenje.

Projekat „International Symposium“, međunarodni je simpozijum namijenjen domaćim i stranim studentima na kojem učesnici imaju priliku da predstave svoje radove, te slušaju predavanja domaćih i internacionalnih predavača. 

Usko specijaliziran kadar sa značajnim brojem publikacija

Osoblje Odsjeka za engleski jezik i književnost posjeduje veoma dobre vještine podučavanja i usko su specijalizirani u svojoj oblasti, a istovremeno imaju i veoma značajan broj publikacija objavljenih u priznatim međunarodnim naučnim bazama.

Dodiplomske i postdiplomske studije su završili u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sjedinjenim Američkim Državama. 

Budući profesori, prevodioci, lektori, pisci…

„Studenti su veoma zadovoljni i sretni studiranjem na Odsjeku za engleski jezik i književnost. Najviše im se dopada veoma raznovrstan sadržaj i interdisciplinarnost, sloboda kreativnosti i vlastitog izražavanja, sloboda mišljenja i uvažavanje od strane profesora, kao i sama organizacija, moderno opremljene učionice i način rada samog odsjeka“, ističe prof. dr. Amna Brdarević-Čeljo

Nakon završetka studija studenti se opredjeljuju za nastavu i predaju u osnovnim i srednjim školama. Međutim, osim tog zaposlenja, studenti također mogu raditi kao usmeni i pismeni prevodioci, lektori za engleski jezik, turistički vodiči, pisci, te mnoga druga zanimanja obzirom da engleski jezik otvara beskonačno mogućnosti.

Interdisciplinarni master program

Nakon završetka dodiplomskog studija, studenti mogu nastaviti master na Odsjeku za engleski jezik, obzirom da program obuhvata predmete različitog sadržaja i iz različitih oblasti i jedinstven je prvenstveno zbog svoje interdisciplinarnosti. 

Program može trajati jednu ili dvije godine zavisno od broja ECTS kredita. 

„Uprkos interdisciplinarnosti i takvoj raznolikosti, studenti ipak imaju mogućnost da izaberu temu iz tačno određene oblasti i da se toj temi posvete i usko je obrađuju u procesu izrade teze“, za kraj dodaje prof. dr. Amna Brdarević-Čeljo.