ERASMUS+ mobilnosti: Iskustvo koje mi promijenilo pogled na svijet - International Burch University
rsz amina 2
„Ćejf“ kroz fotografije Amine Hodžić
February 1, 2021
432 e1612447376889
Direktor Francuskog instituta u BiH posjetio Internacionalni Burch univerzitet i obišao studentski paviljon
February 4, 2021

ERASMUS+ mobilnosti: Iskustvo koje mi promijenilo pogled na svijet

IMG 045737db4eda970ae5f4cbf8ff4139be V

IMG 045737db4eda970ae5f4cbf8ff4139be V

„Prijava za Erasmus+mobilnosti na nivou Internacionalnog Burch univerziteta nije komplikovana niti zastrašujuća, a prilikom svakog koraka u ovom procesu šefica Ureda za međunarodnu saradnju i projekte Emina Mekić je jako brzo odgovarala na naše poruke i rješavala neudomice,“ započinje svoju priču Alma Pašić, studentica Odsjeka za engleski jezik i književnost. Nije teško i nije nemoguće, potrebna je volja i želja te uz malo truda i podršku studenti koji žele mogu proširiti svoje vidike i znanja na nekom od evropskih univerziteta. Alma je izabrala Lille, Katolički Univerzitet, a na FLSH-u je završila prvi semestar treće godine engleskog jezika i literature.

U oktobru prošle godine u Francuskoj je proglašen nacionalni karantin te su predavanja bila kombinovana, uživo i online. „Uživo su predavanja bila jako interaktivna, dok se online predavanja nisu mnogo razlikovala u načinu realizovanja od onoga na šta sam već navikla na Internacionalnom Burch univerzitetu,“ ističe Alma. Zadnje dane Erasmus+ programa provodi uživajući u preostalom vremenu sa cimerima i kućnim ljubimcima Loulou, Svenom i Olafom te opraštajući se sa gradom koji je posljednjih šest mjeseci zvala domom.

„Za Lille sam se jako brzo vezala i veliki dio sebe ću ostaviti u ovom gradu, što je i razlog zašto odlažem povratak kući koliko god je to moguće. Velika sreća leži u činjenici da sam se od prvog dana sprijateljila sa lokalcima, koji su mi pokazali gdje se kreću i kako provode svoje vrijeme. Drago mi je da sam posjetila dosta muzeja, među njima i Louvre koji mi je dugo vremena bio želja. U BiH sam dosta svog vremena provodila u prirodi, a kako u blizini Lille-a ima veliki broj parkova i šuma, najčešće sam vrijeme provodila na Citadeli, parkovima u Villeneuve D´asq te šumi Phalempin,“ ističe Alma.

Većinu putovanja Alma je obavila u prvih mjesec dana nakon dolaska. Posjetila je Dunkerque, Wattreloos, Eindhoven, kao i Pariz i njoj jako drag Lyon. Prilikom ovih putovanja pomagali su joj studenti Katoličkog univerziteta, kao i cimeri koji su joj pokazali okolne gradove i zanimljiva mjesta. S obzirom da je živjela s Francuzima karantin joj nije teško pao, jer su vrijeme provodili igrajući društvene igre, gledajući filmove i dijeleći muziku, a u slobodno vrijeme Alma je ponovno počela svirati bass gitaru te je posvetila dosta vremena učenju francuskog jezika. Kada su mjere popustile, vikende su provodili u prirodi te slavili Božić zajedno. Prijateljski odnos i podrška najvažniji su u tim trenutcima, a takve uspomene pamte se cijeli život.

„Erasmus je jako značajno iskustvo u smislu da imate priliku otkriti ko ste kada niste u poznatom okruženju kao i ko sve možete biti. Iako imate podršku programa i dalje se sami brinete za sebe. To je super stvar, jer u neku ruku dođe kao simulacija odraslog života koji nas čeka uskoro, dok ujedno imate jastuk podrške ispod vas i bezbroj načina da realizujete samog sebe. Ovo je meni prije svega bio put ličnog razvitka pa tek onda profesionalnog. Koliko god mi je žao što odlazim, drago mi je da se vraćam kući te da ću moći sve ono što sam naučila ovdje ponijeti sa sobom. Jako je teško ostati ista osoba koja ste bili na početku razmjene, jer ovakvo iskustvo vas mjenja na ćelijskom nivou i sve poslije gledate drugim očima,“ prenosi nam Alma.

Ukoliko prilike budu dozvoljavale njen plan je da se ponovno vrati u Lille i završi master program na ovom univerzitetu. Njena poruka budućim studentima, učesnicima u Erasmus+ programu je slijedeća: „Duboko udahnite, potrudite se što bolje da naučite jezik i ostavite predrasude kući. Otvoren um i znatiželja je ono što će vam garantovati duševni i lični razvoj“.