Francuski ambasador na Burch univerzitetu: Djelovanje u korist klime je djelovanje u korist svijeta - International Burch University

Francuski ambasador na Burch univerzitetu: Djelovanje u korist klime je djelovanje u korist svijeta

„Nedavno sam stigao u Bosnu i Hercegovinu i moram vam reći da polagano otkrivam ovu prelijepu zemlju i sve njene potencijale. Danas govorimo o obrazovanju a kada govorimo o obrazovanju bilo bi neozbiljno da ne govorimo o Internacionalnom Burch univerzitetu koji je zaista impresivna institucija. Posebno me dojmila inovativnost studenata i profesora koji su mi pokazali potpuno ekološki i energetski samoodrživ studentski paviljon kojeg sam imao priliku vidjeti. Francuska ambasada u BiH primarno obrazovno djeluje kroz edukaciju francuskog jezika te u tom kontekstu sa posebnom pažnjom promatramo Burch univerzitet. Ono što posebno njegujemo jesu međunarodni odnosi primarno studentske populacije, primjerice studenata iz BiH u Francuskoj. Trenutno u Francuskoj boravi oko dvije stotine studenata iz BiH i taj broj se povećava bez obzira na stipendijske programe“, istakao je ambasador Francuske u BiH, Nj. E. Guillaume Rousson.

Nakon kraćeg sastanka sa rektorom Internacionalnog Burch univerziteta, prof. dr. Damirom Marjanovićem, te obilaska kampusa, francuski ambasador se pridružio svojim domaćinima, prorektorici za međunarodne odnose i međunarodnu saradnju Burch univerziteta doc. dr. Saneli Klarić, i šefu Odjela za zaštitu okoliša u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, gospodinu Senadu Oprašiću.

Sa domaćinima je učestvova u predavanju koje se pretvorilo u otvorenu diskusiju na temu, aktuelnih izazova klimatskih promjena dvije godine nakon Pariškog sporazuma te uoči održavanja samita „One Planet“ u organizaciji predsjednika Francuske, gospodina Macrona.

Studentice i studenti Burch univerziteta su ovom prilikom imali mogućnost da dobiju odgovore na goruća pitanja o poziciji međunarodne zajednice u klimatskim pregovorima, organizaciji novog klimatskog samita, te odnosu BiH vlasti prema ovom važnom problemu.