HeatLine pobjednici Start Me Up High school takmičenja 2020 - International Burch University
The Largest Start Me Up High School Competition for High School Students Started
January 17, 2020
HeatLine Winners of the Start Me Up High School Competition 2020
January 19, 2020

HeatLine pobjednici Start Me Up High school takmičenja 2020

Tokom jučerašnjeg dana ekipe su išle iz arene u arenu i radile na unaprijeđenju ideje kroz ključne oblasti prezentacija ideje, finansija, marketinga, tehnologija te ljudski resursi uz pomoć profesora Internacionalnog Burch univerziteta kako bi uz konstruktivne sugestije danas što kvalitetnije predstavili finalnu ideju.

 Tročlani žiri kojeg su činili Vernisa Rejhan-Ićindić, predsjednica Odbora Švedske privredne komore u BiH, te članica Upravnog odbora BH Futures Foundation, Igor Madžov saradnik u South Central Ventures, suosnivač Startup Makedonije, te Emir Adžović analitičar privatnog sektora ispred UNDP donijeli su odluku da su pobjednici Start Me Up High school takmičenja 2020 ekipa „HeatLine“.

 ,,HeatLine“ čine Tuzlaci Rijad Ćudić koji dolazi  iz Srednje škole „Ismet Mujezinović“, Ajdin Nukić iz Elektortehničke škole i Kenan Imamović iz Koledža ujedinjenog svijeta Mostar.

Oni su kao inovativno rješenje predstavili vrećicu koja u sebi sadrži hemijske substance, a koje spajanjem sa malom količinom vode ili čak pljuvačke stvaraju toplotnu reakciju. Ovaj proizvod osobu u potlahađenom stanju brzo vraća u u funkcionalno stanje. Idealna bi bila sada za problem hladnoće sa kojom se migranati susreću, ali i za svakoga ko se izlaže niskim temperaturama kao što su skijaši, planinari, lovci.

 Drugoplasirana ekipa je „Healthbyte“ koju čine Hamza Makić i Nedim Karavdić iz Richmond park koledža iz Sarajeva. Njihova ideja rješava problem osoba sa invaliditetom koji inače ne mogu da koriste kompjuter, nudeći sistem infracrvenih zraka koji će omogućiti korištenje računara korisniku preciznim praćenjem pokreta očiju.

Treće mjesto podjelile su ekipe „Ideal Day“ i „SBC“. „Ideal day“ ekipu čine Amila Mujkić iz Međunarodne srednje škole Richmond Park iz Sarajeva , Amila Klepo iz SMŠ „Zijah Dizdarević“ iz Fojnice i Dženana Selmović iz Gimnazije „Meša Selimović“ iz Tuzle koje su predstavile aplikaciju koja ima za cilj da nam što bolje organizuje vrijeme kako bi nam dan bio produktivan koristeći psihološke tehnike i vještačku inteligenciju.

SCB ekipu čine Ammar Skopljak iz Gimnazije Visoko, Ejub Šabić i Armin Omanović iz MSŠ „Hazim Šabanović“ Visoko, Omar Konjičanin iz Gimnazije Ilijaš. Njihova ideja nudi sigurnost u smart kućama posebnim osiguračima koji regulišu isključivanje struje putem aplikacije u svakom trenutku.

 Za nagradu pobjednici su osvojili stipendije za studiranje na Internacionalnom Burch univerzitetu, te predstavljanje ideje na „SDG Business Week 2020“ u organizaciji UNDP-a.  Prvoplasirani su dobili i priliku za razvijanje ideje u univerzitetskom inkubatoru na Burch univerzitetu uz pomoć profesora i stručnjaka iz biznis sektora.

Na Start Me Up High school takmičenju koje je trajalo 3 dana učestvovalo je 65 srednjoškolaca koji su došli sa područja cijele Bosne i Hercegovine.

Takmičenje je imalo za cilj podstaći srednjoškolce da se bave poduzetništvom, pružiti edukaciju i mogućnost za razvoj vještina iz oblasti poduzetništva kroz niz različitih radionica, te priliku da se takmiče i stečeno znanje primjene praktično.

Cilj je bio i da se kod mladih razvije svjesnost da se u BiH mogu praviti promjene, te motivisati ih da ostanu u svojoj zemlji i budu pokretači promjena i bh. ekonomije.

Prof. dr. Mersid Poturak, rektor Internacionalnog Burch univerziteta istakao je da će Univerzitet nastaviti da kod mladih razvija poduzetničkih duh,  podržavajući ih i pružajući priliku mladima za sticanje konkretnih znanja: „Mi smo društveno odgovorna obrazovna institucija, nastavit ćemo sa ovim i sličnim projektima i za srednjoškolce i za studente, jer naš cilj je da ih zadržimo u zemlji i zajedničkim snagama pokrenemo ekonomiju u BiH“. 

Organizatori takmičenja su Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini i Internacionalni Burch univerzitet, dok su partneri UNDP, BH Futures Foundation i Bit Alijansa.