Dr. Haris Silajdžić: Retrospektiva i perspektiva Bosne i Hercegovine: Zašto je tranzicija toliko kompleksna? - International Burch University

Dr. Haris Silajdžić: Retrospektiva i perspektiva Bosne i Hercegovine: Zašto je tranzicija toliko kompleksna?

Delegaciju kao i samog dr. Silajdžića u rektoratu BURCH-a ugostili su članovi uprave Univerziteta na čelu s rektorom dr. Teomanom Dumanom. Nakon tople dobrodošlice i prigodnih poklona delegacija  se  uputila  ka B bloku u novootvorenu Konferencijsku salu gdje je dr. Silajdžić  održao predavanje na temu “Retrospektiva i perspektiva Bosne i Hercegovine: Zašto je tranzicija toliko kompleksna?“

Osim pomenutog dr. Silajdžić se osvrnuo i na period u kome je bio predsjednik Bosne i Hercegovine ali i onaj dio života kada više nije bio politički aktivan. Studenti su naučili mnogo historijskih činjenica ali i čuli mnoge savjete uvaženog gosta.
Jednodnevna posjeta završena je zahvalnicom i turom unutar Kampusa BURCH univertziteta.

 Dr. Haris Silajdžić, rođen 1. oktobra 1945. u Brezi, maturira iz Gazi Husrev-Begove Medrese 1964. godine, te odlazi u Libiju da studira arapski jezik i islamski studij. 1977. godine magistrira a 1979. godine doktorira na Univerzitetu u Prištini.

Dobija zaposlenje na Filozofskom fakultetu u Prištini kao predavač arapskog jezika; 1996. godine postaje profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevo, a 1998. godine također na američkom univerzitetu Cornell.

U toku rata, dr. Silajdžič obnaša dužnost ministra vanjskih poslova (1991-93), premijera RBiH i FBiH. 1996. godine postaje kopredsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. 2002. godine se neuspješno kandiduje za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Međutim, četri godine kasnije u 2006. godine se ponovo kandiduje za istu poziciju te pobijeđuje i postaje bošnjački član Predsjedništva.

2011. godine daje ostavku na poziciju Predsjednika Stranke za Bosnu i Hercegovinu, te time odlazi iz oka javnosti.