IBU dio "AmCham BiH Mentorship'' programa - International Burch University

IBU dio “AmCham BiH Mentorship” programa

Studenti Fakulteta za ekonomiju i društvene nauke na IBU dobili su priliku da učestvuju u jedinstvenom programu profesionalnog usavršavanja koje će kroz sinergiju akademskog i korporativnog sektora pomoći u usavršavanju i razvoju mladih ljudi- lidera koji će voditi poslovnu zajednicu u Bosni i Hercegovini.

Organizacija Propulsion u partnerstvu sa Američkom trgovinskom komorom u BiH kroz Komitet za društveni uticaj, započinje implementaciju ovog programa koji će se odvijati u dvije faze: Masterclass program  koji će uključiti niz tematskih stručnih predavanja za mlade menadžere članica AmCham BiH i studente završnih godina bh. Univerziteta i Mentorship program koji će studentima omogućiti mentorski rad, priliku za razmjenu ideja, iskustava, dijalog i umrežavanje sa vodećim ljudima poslovne zajednice u BiH i stručnjacima iz svijeta biznisa.

Cilj ovog programa je pružanje mogućnosti studentima završnih godina da steknu praktična znanja i vještine neophodne za poslovanje u modernom svijetu, kao i mogućnost učestvovanja u takmičenju koje im može donijeti vrijedne nagrade.

Studenti su prvo predavanje imali u prostorijama  glavne filijale Raiffeisen banke, gdje su ih dočekali Nadža Karić, službenica za komunikacije Američke trgovačke komore u BiH, Marijana Ušanović, programska menadžerica u Propulsion fondu te predavači koji su govorili na temu „Leadershipˮ.

Dekanesa Fakulteta za ekonomiju i društvene nauke doc. dr. Nataša Tandir nakon prvih predavanja kaže: „Ponosni smo što smo pozvani da budemo dio ovog programa. Proces profesionalnog usavršavanja je od velikog značaja  za naše studente jer će se kroz program povezati sa menadžerima renomiranih kompanija.  Smatram da će ovaj period biti jedno divno iskustvo, jer će studenti, kroz timski rad i mentorstvo menadžera, raditi na stvarnim poslovnim slučajevima i primijeniti do sad stečeno znanje i vještine. Najznačajnije u cijeloj priči su networking i nadogradnja znanja u radu sa profesionalcima. ˮ

Koliko je prvi dan održanih predavanja bio motivirajući i edukativan govore pozitivne reakcije naših studenata.

,,Neopisivo sam zahvalna Burch univerzitetu na pruženoj prilici da učestvujem u ovom programu, steknem nova znanja i poznanstva, koja će mi itekako pomoći u ovoj fazi studija. Mislim da će ovo biti jedno divno iskustvoˮ, izjavila je Amra Džambić,  studentica prve godine MBA programa.

Svoje oduševljenje organizacijom programa nije krila ni Anesa Opijač, također studentica prve godine MBA programa na IBU, koja je za kraj izjavila: ,,Drago mi je što sam dobila priliku da učestvujem na Mentoship programu i to vidim kao praktičnu dopunu svojim MBA predavanjima. Na uvodnim predavanjima smo upoznali menadžere koji su nam dali vrlo korisne savjete u vezi liderstva, menadžmenta i biznisa općenito. Posebno se radujem drugoj fazi programa gdje ćemo dobiti svog mentora koji će nas dalje obučavati kroz zajedničke projekte.ˮ