IBU student, Azer Bašić, učesnik na prvoj LOADING game development & animation konferenciji - International Burch University

IBU student, Azer Bašić, učesnik na prvoj LOADING game development & animation konferenciji

Učesnike je pozdravio g. Selim Alagić, CEO LOADING konferencije koji nije krio oduševljenje brojem odazvanih učesnika koji su predstavljanjem svojih projekata i radova pokazali veliku želju i ambiciju da se uvežu i zajednički ojačaju game industriju.

U okviru teme  konferencije osmišljene su izuzetno korisne game development radionice, predavanja o tehnologiji, zabavi i dizajnu, te sesije Q&A gdje su govornici bili neki od najboljih stručnjaka ove industrije. Nekoliko studija na startup prezentacijama konferencije prikazali su svoje projekte i podijelili svoja iskustva.

Jedan od učesnika bio je i Azer Bašić, 19- godišnji student Internacionalnog Burch univerziteta, koji je imao priliku da predstavi svoje projekte i proces programiranja indie igara. Ovaj mladi i talentovani programer govorio je o svojim tehnikama i programima koje koristi izdvojivši Unreal Engine 4, Blender i PhotoShop. U svom petogodišnjem iskustvu u pravljenju igrica, ponosno je istakao da je učestvovao na raznim festivalima i takmičenjima, od kojih posebno ističe BOSEPO takmičenje, na kojem je osvojio 3. mjesto za igricu o edukaciji djece.

Na pitanje kako je sve to počelo, Azer kaže:,, Ljubav prema pravljenju igrica se rodila kada sam prvi put počeo da pravim “modove” i “servere” za igricu koja je bila popularna dok sam bio manji. Vremenom sam od zabave krenuo ka stručnom usavršavanju kada je riječ o razvijanju igrica. Trenutno radim na mobilnoj igrici koja bi trebala da bude objavljena na Google Play Platformi u mjesecu oktobru. Velika mi je čast što sam imao priliku da predstavim svoju igricu pred velikim stručnjacima na održanoj LOADING konferenciji. Cilj igrice je da zabavi one koji je igraju jer je sama priča vrlo zanimljiva. Vaši neprijatelji su zapravo kocke koje vi uništavate dok se kreću prema vama. Igrica izgleda veoma lagana, ali za njenu izradu mi je trebalo par mjeseci. Najteži dio je to što radim sam. Jedan on razloga zašto sam upisao IBU je velika podrška koju dobijam od IBU uposlenika. Sretan sam što sam dio takvog motivirajućeg, zdravog  okruženja.   Postoji velika vjerovatnoća da ću sa nekim od IBU kolega nastaviti da radim na igricama. ‘’

Dvodnevno druženje pod pokroviteljstvom generalnog partnera Telemach-a okončano je prvim velikim BH turnirom u gamingu sa najpoznatijim imenima iz gaming i YouTube svijeta. Takmičari su prošli kroz tri nevjerovatne faze video igara, borili se jedni protiv drugih, te na taj način pokazali zašto je gaming zaista tako zabavan i popularan ne samo u BiH, već i u cijelom svijetu.