ICESoS 2017 na BURCH univerzitetu - Razvoj ruralnog poslovanja na Balkanu - International Burch University

ICESoS 2017 na BURCH univerzitetu – Razvoj ruralnog poslovanja na Balkanu

Predsjedavajući organizacionog odbora konferencije prof. dr. Teoman Duman je istaknuo kako ICESoS konferencija već petu godinu za redom odabire najvažnije teme i okuplja značajne istrazivače iz raznih zemalja svijeta koji svojim naučnim radovima daju doprinos riješenju problema teme konferencije. Rektor Internacionalnog Burch Univerziteta prof. dr. Damir Marjanovic je pozdravio goste i zahvalio se učesnicima na velikom odazivu, kao i organizacionom timu na kvalitetnoj realizaciji konferencije. Dekan Ekonomskog fakulteta prof.dr. Ešref Rašidagić je također pozdravio prisutne stavljajuci akcenat na važnost ovakve konferencije za cijelu BiH. Predstavnica direkcije za Europske integracije , gđa. Zara Halilović pozdravila je sve prisutne i  pohvalila odlican odabir teme, te  istaknula važnost iste obzirom na situaciju u kojoj se BiH nalazi.

Nj.E. ambasador Wigemark, kao jedan od govornika konferencije, istaknuo je da poljoprivreda  može biti vodeći pokretač ekonomije Bosne i Hercegovine, ali da je na tom putu razvoja neophodno formirati sistem koji ce pomoći kompanijama posvećenim ruralnoj proizvodnji u njihovom razvoju. Publici se također obratio i Nj.E. Ambasador Hrvatske u BiH gosp. Ivan del Vechio koji je istaknuo da je BiH bogata prirodnim resursima, i da je konferencija održana u pravom trenutku kada je jedan od primarnih ciljeva EU svakako unaprijeđenje ruralnih sredina. Dodao je da možemo očekivati punu podršku od strane Hrvatske politike na putu učlanjenja u EU. Također, gosti konferencije su imali priliku da dobiju informaciju iz prve ruke od strane dr. Deana Sinkovića o radu Univerziteta u Puli kao i o njihovim aktivnostima posvećenim razvoju ekonomije.  Svoju podršku konferenciji je izrazio i gosp. Branko Babić, predstavnik ministarstva za inostrane poslove.  Partneri konferencije iz Rumunije sa univerziteta „1 decembar 1918 Alba Iulia“ su izrazili zahvalnost na prilici da budu partneri ovako važnog događaja. Dr. Ionela Gavrila rekla je da je ovo samo jedan od vidova saradnje sa Internacionalnim Burch Univerzitetom s kojom su mnogo zadovoljni.

Panel je moderirao Tim Clancy, istaknuti stručnjak za održivi razvoj u turizmu sa fokusom na eko-turizam i okoliš. Učesnik panela bio je i gosp. Adrian Neal, ekspert sa preko dvadeset tri godine iskustva u ruralnom razvoju, koji je naglasio da se BiH već godinama bori sa istim problemima kada je u pitanju ova tematika. Važnost poznavanja stvarnog stanja na terenu od strane odgovornih za kreiranje zakona, nužna je za pronalazak rješenja. Prorektorica IBU-a, Assist.Prof. Dr. Sanela Klarić,  objasnila je probleme s kojima se susretala u svom dugogodišnjem radu vezanim za ruralni razvoj, te je dala smjernice za njihovo rješavanje. Dodala je da nauka nije nešto što je u granicama, već da pomaže razvoju svih nas. Nedeljko Pinezić, istaknuo je važnu ulogu odluke pojedinaca da doprinesu promjeni stanja i ne čekaju da se problemi sami riješe. O kvaliteti samog panela najbolje govori i činjenica da se u aktivnu diskusiju uključio veliki broj učesnika sa svojim komentarima i pitanjima.

Ceremoniji su doprinijeli predstavnici akademske zajednice,vladinog i nevladinog sektora, kao i privrede.

Zaključeno je da je nedostatak adekvatnih strategija, u velikom broju sektora BiH, glavna prepreka pristupu fondovima EU. Zbog tog problema, umjesto da iskoristimo fondove, nažalost ulazi se u nova zaduženja koja ce biti teško vratiti. Shodno tome, izrada strategija treba da bude na vrhu prioriteta svih odgovornih, zaključili su zajednički svi učesnici panela.