Međunarodni festival hrane obilježen na Fakultetu za edukaciju i humanističke nauke na IBU - International Burch University

Međunarodni festival hrane obilježen na Fakultetu za edukaciju i humanističke nauke na IBU

U okviru vannastavnih aktivnosti,  Asocijacija studenata Fakulteta za edukaciju i humanističke nauke (SAFE) organizirala je Međunarodni festival hrane u kojem su učešće uzeli studenti Odsjeka za grafički dizajn i multimediju, Odsjeka za engleski jezik i književnost, kao i studenti Odsjeka za digitalne komunikacije i odnose sa javnošću. S obzirom da studenti na ovom fakultetu, kao i na cijelom univerzitetu, dolaze iz različitih zemalja diljem svijeta, festival je bio odlična prilika da se obilježe multikulturalnost i raznolikost koju ovaj univerzitet njeguje još od svog postanka.    

Druženje na festivalu bilo je sjajna prilika za okupljanje studenata koji dolaze iz raznih zemalja svijeta i dio su IBU internacionalne akademske zajednice. Uz opuštenu muziku, recitovanje vlastite poezije studenti su uživali u ukusnim zalogajima, upoznali se sa različitim kulturama i običajima u pripremanju tradicionalne hrane autentične za područje iz kojih dolaze. Osim toga, predstavnici SAFE asocijacije  predstavili su svoje dosadašnje aktivnosti i događaje i najavili da intenzivno rade na pripremama još bogatijeg sadržaja u narednom periodu.

Dekan Fakulteta za edukaciju i humanističke nauke  doc. dr. Senad Bećirović, koji nije krio oduševljenje dobrom organizacijom i brojem učesnika,  rekao je: ,, Organizovanje ovakvog događaja vrlo je bitno za jačanje naše akademske zajednice. Studenti su bili opušteni, veseli, raspoloženi za nove ideje i projekte, i ja sam mnogo ponosan na tim ljudi koji su uspjeli da ujedine studente na našem univerzitetu. Ovaj događaj je pokazatelj da mi zaista stvaramo jedno zdravo okruženje i pozitivnu atmosferu među studentima.”

Ono što se također moglo primijetiti jesu zadovoljna i sretna lica glavnih organizatora ovog događaja predsjednika SAFE asocijacije Rijada Pekaza, studenta druge godine na Odsjeku za engleski jezik i književnost, kao i potpredsjednika Kenana Ćatića, studenta četvrte godine na istom odsjeku, koji su izjavili: ,,Naš glavni cilj  bilo je otvaranje aktivnosti SAFE asocijacije jednim događajem koji će uključiti sve studente i ujediniti sve kulture na našem univerzitetu. Broj odazvanih pokazao je da smo u tome uspjeli, što nas mnogo raduje. Naš plan je da dobijemo još novih članova i timski krenemo u realizaciju budućih projekata. Zahvalni smo kolegama iz drugih klubova našeg odsjeka koji su nam pomogli u organizaciji ovakvog događaja.ˮ

Koliko je značajna svaka vannastavna aktivnost, pokazali su i IBU studenti i profesori koji su imali priliku da se druže u opuštenoj atmosferi i ujedno osjete dašak brojnih drugih kultura.