Mikrobiološko društvo BiH (BIH-MSBIH) održalo godišnji sastanak na prostorima BURCH univerziteta - International Burch University

Mikrobiološko društvo BiH (BIH-MSBIH) održalo godišnji sastanak na prostorima BURCH univerziteta

17076

17076

Delegat Microbiološkog Udruženja BiH i dekanesa Fakulteta za inženjering i informacijske tehnologije na Burch univerzitetu, prof. dr. Mirsada Hukić, održala je prezentaciju o aktualnim aktivnostima i stalnim istraživanjima za biomedicinsku dijagnostiku. PR menadžer, Jasmina Sinanović, prisustvovala je događaju te je vrijednim gostima održala kratku prezentaciju o Internacionalnom Burch univerzitetu i njegovim aktivnostima.

Udruženje mikrobiologa Bosne i Hercegovine (UMBIH) osnovano je 2002. godine s ciljem proširenja i napredovanja stručnih i akademskih nastojanja u mikrobiologiji. Udruženje je profesionalna, nevladina organizacija koja broji 72 člana. UMBIH je član brojnih međunarodnih organizacija, uključujući Međunarodnu federaciju za kontrolu infekcije (IFIC), Međunarodno društvo za kemoterapiju (ISC) i Federaciju evropskih mikrobioloških društava (FEMS). Članovi Udruženja su predstavnici BiH i sudjeluju u brojnim odborima i mrežama koje su povezane s Evropskim centrom za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) i Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

UMBIH aktivno sudjeluje u rješavanju svih aktualnih dijagnostičkih i epidemioloških problema u Bosni i okolnim zemljama, a posebna područja djelovanja su kontrola infekcija u zdravstvenim ustanovama, antimikrobna otpornost, metode u mikrobiologiji, bolesti zoonoza, spolno prenosive bolesti i nastajanje i ponovno pretvaranje patogena.

Internacionalni Burch univerzitet je ponosan što je bio domaćin ovako važnog događaja i želi svu sreću u radu Udruženju mikrobiologa BiH.