Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS posjetila Internacionalni Burch univerzitet - International Burch University
Projekt TACEESM: Kako unaprijediti obrazovne programe arhitekture i građevine prema evropskom modelu
January 4, 2021
VOTE CHAIN: Kako zaustaviti izbornu krađu?
January 14, 2021

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS posjetila Internacionalni Burch univerzitet

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, prof. dr. Melika Husić-Mehmedović, u pratnji pomoćnice Azre Ivazović, posjetila je danas Internacionalni Burch univerzitet. Na sastanku sa rektorom prof.dr. Mersidom Poturkom, generalnim sekretarom Mensurom Zoletićem i talent menadžerom Admirom Salihagićem razgovaralo se o načinu izvođenja nastave u narednom semestru, organizaciji ispita i testiranja, te drugim izazovima s kojima su se univerziteti susreli u periodu pandemije.

Ministrica Husić-Mehmedović je istaknula da je novom ministarstvu prioritet nekoliko ciljeva. Prije svega fokus je stavljen na donošenje, odnosno izmjene dva zakona, Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o naučno-istraživačkoj djelatnosti.

„Želimo kreirati dobar zakonski okvir koji će dozvoliti univerzitetima da se razvijaju i zato ćemo kreiranje i izmjene ovih zakonskih rješenja povjeriti mladim ljudima koji imaju iskustva i izvan BiH kako bismo iskoristili njihova znanja i dobili zakone koji su u skladu sa trenutnim tokovima i promjenama u oblasti visokog obrazovanja u svijetu,” naglasila je ministrica Husić-Mehmedović.

Važan segment djelovanja novoosnovanog ministarstva bit će i uspostavljanje saradnje između javnih i privatnih univerziteta u KS, ali i izdvajanje više sredstava za nauku i naučno-istraživački rad.

Rektor prof. dr. Mersid Poturak ovom prilikom je naglasio činjenicu da je Internacionalni Burch univerzitet prije svega poduzetnički univerzitet usmjeren na kreiranje poduzetničkog društva, rješavanje stvarnih društvenih problema i projekte koji približavaju obrazovanje realnom sektoru.

„Mladim ljudima u BiH potrebno je samo ponuditi priliku, a oni sami dalje znaju kako da dođu do cilja. Trudimo se da im ponudimo tu priliku na našem univerzitetu kako bismo im pokazali da i u BiH mogu ostvariti svoje životne ambicije,“ rekao je rektor Poturak.

Nakon sastanka, ministrica je u pratnji rektora obišla prostorije našeg univerziteta, te izrazila oduševljenje infrastrukturom i opremljenošću prostorija.