Naida Čelik osvojila nagradu za Nove medije za rad “Darovito Sarajevo” - International Burch University
Webinar DCPR
Dr. sci. Enes Sadović – gost predavač na DCPR odsjeku: Komunikacijski menadžment u sektoru finansija i osiguranja: PR tehnike i metode u promociji životnog osiguranja u BiH”
April 30, 2021
Webinar Marie Omeara
Marie Deissl-O’Meara, gost predavač na Odsjeku za engleski jezik i književnost
May 10, 2021

Naida Čelik osvojila nagradu za Nove medije za rad “Darovito Sarajevo”

Mekano

Naida Čelik, naša profesorica na predmetu Grafički dizajn na prvoj godini Odsjeka za grafički dizajn i multimediju nedavno je osvojila nagradu u kategoriji Novih medija koju dodjeljuje Udruženje primijenjenih umjetnika BiH u okviru godišnje izložbe Collegium Artisticum. Naida je kreirala jedinstven rad pod nazivom  “Darovito Sarajevo” koji je oduševio žiri:

“Autorica koja u svom dosadašnjem radu iskazuje širok dijapazon interesa i iskaza u području vizualnih umjetnosti i dizajna, urbanom intervencijom u svakodnevnicu grada unosi efemernu gestu prožetu snažnom i višeznačnom porukom. Tradicionalnom tehnikom goblena, kojoj je inherentna estetika dopadljivosti i prilagođavanje motiva (malo) građanskim nazorima, Naida Čelik, intervenira na urbanom mobilijaru, klupicama na autobuskim stajalištima. Šarenim nitima ispisuje riječi, lapidarne i začudne poruke koje odvlače pažnju prolaznika. Radovi u isti mah ukidaju funkciju mobilijara, odnosno, njegovim korištenjem, dokida se vidljivost, štoviše ugrožava se opstojnost rada umjetnice. Upravo se u toj kontradiktornosti potvrđuje uvjerljivost i snaga “Darovitoga Sarajeva”.

Photo
“Mahnito”

Naida Čelik na zanimljiv način „oslikala“ je klupice na autobuskim stajlištima riječima koje privlače pažnju prolaznika.

„”Darovito Sarajevo” je street art intervencija kojoj je ideja bila da iznenadi i zabavi prolaznike. Ove tri riječi, “hirovito”, “mahnito”, “mekano”  na autobuskim klupama nude nikakvo dodatno objašnjenje. Riječi su tu da opišu kakav je grad Sarajevo. U gradu koji je pun reklamnih poruka, ova instalacija se izdvaja kao topli ljudski kontakt,“ objašnjava Naida.

Photo
“Hirovito”

Naidi upućujemo iskrene čestitke na ovom veoma značajnom uspjehu.