Nova predstavnica UNDP-a u BiH posjetila Burch univerzitet - International Burch University

Nova predstavnica UNDP-a u BiH posjetila Burch univerzitet

Nakon uspješno održane ljetne škole “Studentski paviljon-laboratorija znanja 2019“ u organizaciji udruženja Green Council, IBU, te ostalih domaćih i stranih partnera  u kojoj je učestvovalo oko 60 regionalnih studenata arhitekture, građevinarstva, mašinstva, elektrotehnike, IT, prirodnotehničkih nauka, šumarstva, poljoprivrede, prof. dr. Sanela Klarić, voditeljica projekta „Studentski paviljon“ i profesorica na Odsjeku za arhitekturu IBU ugostila je predstavnike UNDP-a u BiH na čelu sa novom predstavnicom Stelianu Naderu sa ciljem da predstavi napredovanje projekta Studentskog paviljona u proteklom periodu.

Poslije obilaska Studentskog paviljona, prof. Klarić je gostima dala više informacija o značaju projekta sa aspekta niskoenergetske i samoodržive gradnje. Prof. dr. Dejan Jokić sa Odsjeka za elektrotehniku IBU i Almin Hasandić IBU alumnus i osnivač kompanije bSmart, objasnili su značaj projekta sa aspekta elektrotehnike i smart-home sistema.

Unikatnost projekta i činjenica da je jedini ovakav u regionu, čini ga izuzetno važnim za studente arhitekture, građevine i elektrotehnike u BiH i šire.

Prof. Klarić je prezentovala i sve ono što IBU izdavaja kao najbolji privatni univerzitet u BiH. Jedna od tih karakteristika je prvi poduzetnički univerzitet, koji ima otvoren StartUP Inkubator   koji pomaže start-up kompanije i podržava razvoj ideja mladih ljudi. Inovativnost i poduzetništvo kao osnova edukacije pokazalo se posebno zanimljivo predstavnicima UNDP-a.  Predstavnica UNDP-a Steliana Nadera čestitala je na dosadašnjem uspjehu IBU te je izrazila želju za nastavak saradnje. Dodala da je pri UNDP-u otvoren novi odjel za inovacije  kroz koji će biti moguće nastaviti i unaprijediti saradnju IBU i UNDP-a kroz brojne projekte u narednom periodu.