Novi ambasador Misije OSCE-a u BiH posjetio je BURCH univerzitet - International Burch University

Novi ambasador Misije OSCE-a u BiH posjetio je BURCH univerzitet

Ambasadora misije OSCE-a u BiH je u rektoratu primio doc. dr. Nedim Čelebić, prorektor za planiranje i razvoj, te prof. dr. Adisa Arapović-Omerbegović, prorektor za nastavu i studentska pitanja, kao i Isa Dukmenić, predsjednik Diplomatskog kluba i Mersiha Jaskić, sekretarica odnosa s javnošću Diplomatskog kluba Burch univerziteta.

Predavanje je počelo u 14 sati u Motif sali. Ambasador Berton je naglasio neke probleme  s kojima se suočava bosansko-hercegovačko društvo i način na koji OSCE pokušava iste riješiti. Također, ukratko je govorio o historijatu OSCE Misije u Bosni i Hercegovini, te šta je organizacija radila kako bi se bh. društvo razvilo.

“Veliko mi je zadovoljstvo biti ovdje danas na Internacionalnom Burch univerzitetu i imati priliku upoznati studente sa radom Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini. Misija OSCE-a u BiH prepoznaje mlade ljude kao ključne partnere za pozitivne promjene i promotere mira i međusobnog razumijevanja. Ovo je jedan od razloga zašto smo mi u Misiji OSCE stvorili Savjetodavnu grupu za mlade. Ova posvećena grupa od osam pojedinaca pruža nam uputstva o tome kako bismo bolje riješili potrebe mladih u ovoj zemlji. Mladi ljudi, čineći svoje glasove, mogu igrati vitalnu ulogu u oblikovanju budućnosti svoje zemlje. Misija OSCE-a u BiH će ostati posvećena da osigura da se brige, potrebe i prioriteti mladih u BiH adekvatno identifikuju i razmotre”, rekao je ambasador Bruce G. Berton.

Nakon završetka predavanja, publika je imala priliku postavljati pitanja ambasadoru, te su mnogi studenti sudjelovali u razgovoru s ambasadorom, te pokazali zainteresiranost za cjelokupnu misiju OSCE-a u BiH. Isa Dukmenić, predsjednik Diplomatskog kluba, predstavio je certifikat zahvalnosti i poklon ambasadoru Bertonu.