Novi direktor fondacije “Konrad Adenauerˮ održao predavanje studentima Burch univerziteta - International Burch University

Novi direktor fondacije “Konrad Adenauerˮ održao predavanje studentima Burch univerziteta

Sama Fondacija je značajna za našu državu, budući da joj pruža podršku na njenom putu ka Evropskoj uniji, zagovara međureligijski dijalog, transparentnost sudstva, demokratski razvoj političkih partija itd.

Gospodin Petke se pridružio Fondaciji u februaru ove godine. Bio je delegat u parlamentu pokrajine Brandenburg od 1999. do 2018. god. Predsjedavao je Odborom za budžet i finansije i bio član Odbora za interna pitanja. Također je bio i član nadzornog odbora Brandenburg Investment Bank, te je član  političke partije CDU.

Za članove Diplomatskog kluba, ali i ostale studente našeg Univerziteta, govorio je na temu “Contemporary Political Context in Germanyˮ. Naveo je da su trenutne brige Njemačke rast populističke i nacionalističke partije AfD (Alternativ fur Deutschland), ali i Brexita. Dodao je da je zadatak CDU partije pronaći odgovor na pitanja izbjeglica i stabilnosti EU kako bi spriječili da AfD pridobije veći broj glasova, te je kao dobru vijest naveo kako je  siguran u pobjedu CDU na predstojećim izborima.

Također, dotakao se budućnosti integracija naše zemlje u EU rekavši: „Mi želimo da vam pomognemo da postanete dio EU, ali koliko brzo će se to desiti zavisi isključivo od vas“, te je dodao da se Fondacija zalaže da sve balkanske zemlje budu “heard and seen“ u Berlinu.

Posjeta g-dina Svena Petkea  završena je razgovorom sa VD rektorom Internacionalnog Burch univerziteta prof. dr. Mersidom Poturkom, gdje je na kraju dodao da  će se tokom svog mandata u Fondaciji posebno posvetiti radu sa mladima, naglasivši da je bitno da mladi imaju izvjesniju budućnost u BiH.